vrijdag 9 augustus 2013

Salade van sperziebonen en paprikaHet is volop sperziebonen in de moestuin, dat geeft niks want we vinden ze heerlijk, en wat te veel is daar kun je altijd wel iemand blij me maken.
We eten ze gewoon gekookt maar ook als salade. In mijn nieuwe boek 'Jeruzalem' staat een heerlijke salade van sperziebonen met paprika.

Er worden verschillende soorten sperziebonen gebruikt, boterbonen en haricots verts, je kunt ook in plaats van boterbonen gewone sperziebonen nemen, het is wel lekker om ook haricots verts of een ander dun boontje te gebruiken voor de verschillende structuren.

Deze salade heb ik eigenlijk niet gemaakt maar Judith toen ze laatst bij ons was. We hebben samen 'lekker' gekookt, buiten gegeten, al met al een topdag!

Ingrediënten:

280 g boterbonen, afgehaald (verdubbel de hoeveelheid haricots verts of sperziebo­nen als je geen boterbonen hebt)
280 g haricots verts of fijne sperziebonen, afgehaald
2 rode paprika's, vruchtvlees in ½ cm brede repen repen
3 eetl. olijfolie, plus 1 eetl. voor de paprika's
3 tenen knoflook, in dunne plakjes
50 g kappertjes, afgespoeld en drooggedept
1 theel. komijnzaad
2 theel. korianderzaad
4 bosuien, in dunne ringetjes
10 g dragon, grofgehakt
20 g kervelblaadjes (of een mix van dilleblaadjes en fijngesneden peterselie)
geraspte schil van 1 citroen
zout en zwarte peper

Bereidingswijze: 

Breng een grote pan met water aan de kook en doe de boterbonen of sperziebonen erin. Voeg na een minuut de haricots verts of fijne boontjes toe en kook alle bonen nog 4 minuten tot ze beetgaar zijn.
Giet ze af en spoel ze onder de koude kraan. Laat ze uitlekken en dep ze droog, doe ze in een grote schaal.

Vermeng de repen paprika met 1 eetlepel olie, verdeel ze op een bakplaat en laat ze in de oven ca. 5 minuten beetgaar worden. Haal ze uit de oven en doe ze bij de bonen.

Verhit 3 eetlepels olie in een pannetje en bak de knoflook een 20 seconden. Voeg de kappertjes toe (pas op, het kan spatten) en bak nog 15 seconden.
Doe de komijn- en korianderzaadjes erbij en bak nog eens 15 seconden.
De knoflook moet nu goudbruin zijn. Giet de inhoud van het pannetje over de bonen en paprika. Schep alles om met de bosui, kruiden, citroensap een ½ theelepel zout en zwarte peper.
Dien de salade direct op. 
Je kunt hem maximaal een dag in de koelkast bewaren. Laat hem dan wel even op kamertemperatuur komen voordat je gaat eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

NRelate Widget