Het is volop sperziebonen in de
moestuin, dat geeft niks want we vinden ze heerlijk, en wat te veel is daar kun
je altijd wel iemand blij me maken.
We eten ze gewoon gekookt maar ook
als salade. In mijn nieuwe boek 'Jeruzalem' staat een heerlijke salade van sperziebonen met paprika.
Er worden verschillende soorten
sperziebonen gebruikt, boterbonen en haricots verts, je kunt ook in plaats van
boterbonen gewone sperziebonen nemen, het is wel lekker om ook haricots verts of
een ander dun boontje te gebruiken voor de verschillende structuren.
Deze salade heb ik eigenlijk niet
gemaakt maar Judith toen ze laatst bij ons was. We hebben samen 'lekker'
gekookt, buiten gegeten, al met al een topdag!
Ingrediënten:
280
g boterbonen, afgehaald (verdubbel de hoeveelheid haricots verts of sperziebonen
als je geen boterbonen hebt)
280
g haricots verts of fijne sperziebonen, afgehaald
2
rode paprika's, vruchtvlees in ½ cm brede repen repen
3
eetl. olijfolie, plus 1 eetl. voor de paprika's
3
tenen knoflook, in dunne plakjes
50
g kappertjes, afgespoeld en drooggedept
1
theel. komijnzaad
2
theel. korianderzaad
4
bosuien, in dunne ringetjes
10
g dragon, grofgehakt
20
g kervelblaadjes (of een mix van dilleblaadjes en fijngesneden peterselie)
geraspte
schil van 1 citroen
zout
en zwarte peper
Bereidingswijze:
Breng
een grote pan met water aan de kook en doe de boterbonen of sperziebonen erin. Voeg
na een minuut de haricots verts of fijne boontjes toe en kook alle bonen nog 4
minuten tot ze beetgaar zijn.
Giet
ze af en spoel ze onder de koude kraan.
Laat ze uitlekken en dep ze droog, doe ze in een grote
schaal.
Vermeng
de repen paprika met 1 eetlepel olie, verdeel ze op een bakplaat en laat ze in
de oven ca. 5 minuten beetgaar worden. Haal ze uit de oven en doe ze bij de
bonen.
Verhit
3 eetlepels olie in een pannetje en bak de knoflook een 20 seconden. Voeg de
kappertjes toe (pas op, het kan spatten) en bak nog 15 seconden.
Doe
de komijn- en korianderzaadjes erbij en bak nog eens 15 seconden.
De
knoflook moet nu goudbruin zijn. Giet de inhoud van het pannetje over de bonen
en paprika. Schep alles om met de bosui, kruiden, citroensap een ½ theelepel
zout en zwarte peper.
Dien
de salade direct op.
Je kunt hem maximaal een dag in de koelkast bewaren. Laat
hem dan wel even op kamertemperatuur komen voordat je gaat eten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten