vrijdag 24 mei 2013

Crumble met rabarber met een vleugje gember


Rabarbercrumble


Weer een recept met rabarber, dit keer een dessert.
Het recept komt uit het boek ‘Thuis bij Jamie’ van Jamie Oliver.
Één van zijn vele boeken, we hebben er nog een paar op de plank staan (wie niet), af en toe wordt er wat uit gekookt zo ook deze crumble, heerlijk fris met een vleugje gember.
Ik vind een kilo rabarber wat veel, ik maak meestal maar de helft of zelfs nog minder. Wel maak ik altijd het hele recept voor het crumblemengsel, gebruik dan wat ik nodig heb en vries wat over is in. Heel erg handig voor een volgende keer, als je maar twee kleine crumble’tjes’ wilt maken met wat voor fruit dan ook.


Ingrediënten voor de rabarber:


1 kg rabarber, schoongemaakt en in stukken gesneden
100 g bruine basterdsuiker
geraspte schil en het sap van een sinaasappel

Voor het crumblemengsel:

100 g bloem
100 g koude boter
100 g havervlokken
100 g bruine basterdsuiker
2 bolletje stemgember, gehakt

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de rabarber en de suiker in een pan. Voeg er het sap en de schil van de sinaasappel aan toe, leg het deksel op de pan, breng het mengsel aan de kook en laat het een paar minuten op het vuur staan. Haal het deksel van de pan en laat de rabarber nog 5 minuten zachtjes koken, tot de stukken een beetje zacht zijn geworden. Schep de rabarber in een grote ovenschaal of in eenpersoons schaaltjes en strijk de bovenkant glad.

Wrijf voor het crumblemengsel de bloem en boter met je vingers door elkaar tot het mengsel de substantie van fijn broodkruim heeft. Roer de havervlokken, de rest van de suiker en de stemgember erdoor. (Als je wilt, kun je het crumblemengsel ook in een keukenmachine maken. Hak dan eerst bloem, boter, suiker en stemgember door elkaar, doe vervolgens de havervlokken erbij en hak het mengsel dan nog eens 10 seconden.) Strooi het crumblemengsel over de rabarber en zet de schaal 40 tot 45 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de rabarber begint te pruttelen en de crumble mooi goudbruin is.
Lekker warm uit de oven met een klodder crème fraîche.

1 opmerking:

NRelate Widget