donderdag 23 mei 2013

Krenten of rozijnenbrood



Rozijnenbrood

Er moesten weer krentenbollen gebakken worden maar ik gunde me niet veel tijd, er was buiten ook nog genoeg te doen.
Krentenbrood is een stuk makkelijker daarom dat maar een keer. Het deeg is het zelfde werk maar je hoeft alleen het brood te vormen en niet al die bolletjes te maken.
Ik had al een recept, een jaar of wat terug al uitgeprint, ik denk van Levine haar blog.
Het recept is met karnemelk en water, we hadden geen karnemelk in huis en heb het met alleen melk gemaakt. 
En rozijnen ipv krenten, ik heb de dubbele hoeveelheid van alles gedaan, dat was goed voor twee grote broden.

Het was een vrij nat deeg, maar de krenten/rozijnen moesten niet worden geweekt dus die zouden ook nog wel wat vocht opnemen. Ik heb er dus geen bloem bij gedaan om het droger te maken.
De eerste rijs was twee uur, ik heb 1 ½ uur aangehouden, toen de broden gevormd en in de broodblikken gedaan. De tweede rijs heb ik een uur aangehouden, dat ging geweldig, ze kwamen boven de blikken uit.
Gelukkig zijn ze in de oven niet ingezakt maar prachtig rond gebleven.
Heerlijk rozijnenbrood, een hele goede vervanger van de krentenbol.

Ingrediënten voor 1 groot brood of twee kleintjes:

475 g tarwebloem
6 g droge gist
20 g suiker
1 ¼ tl kaneel (optioneel)
9 g zout
1 ei
30 g zachte ongezouten roomboter
300 ml melk
        Het recept is met 120 ml karnemelk en 180 ml water, kamertemperatuur
300 g krenten of rozijnen (of een mix daarvan)


Bereidingswijze:

Meng de bloem, gist, suiker en kaneel 
in de kom van de keukenrobot (KitchenAid). Voeg het ei, boter, melk (of karnemelk en water) toe en kneed het tot een mooi deeg.
Doe het zout erbij en kneed het nog 15 minuten.
Kneed er de laatste 2 minuten de krenten of rozijnen door, tot deze goed verdeeld zijn.

Doe het deeg in een licht ingevette kom, keer het deeg zodat alle kanten bedekt zijn met olie.
Dek af met plastic en laat op een warme plaats ± 1.5 uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is.

Verdeel het deeg in twee gelijke stukken als je twee kleine broodjes wilt of maak één groot brood (voor een vorm van ± 30cm).
Vorm er broodjes of een brood van en leg het deeg in de ingevette vorm(en).
Dek af met plastic folie en laat 60 – 90 minuten rijzen op kamertemperatuur (tot bijna het dubbele volume)
Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
Bak het brood in het midden van de oven in 35 – 40 minuten gaar en bruin.
Haal de broden uit de oven en los ze uit het bakblik, laat afkoelen op een rooster.
Heerlijk met roomboter!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

NRelate Widget