maandag 25 maart 2013

Boeuf Bourguignon


Het is al eind maart maar nog zo extreem koud dat we trek hadden in een verwarmend stoofpotje. Ik maak dat altijd in de crockpot, die staat dan de hele middag lekker te pruttelen, de heerlijkste geuren vullen het huis, je hebt er geen omkijken naar.

Deze keer is de keuze gevallen op Boeuf Bouguignon, maar dan is het eerste probleem welk recept, zoveel boeken zoveel recepten…..
Ik heb in grote lijnen het recept uit ‘Proef de winter’ van Tip aangehouden, ernaast lag het boek van Julius Jaspers ‘Smart cooking 1’ om een beetje te vergelijken.
Omdat ik het vlees niet optijd uit de vriezer had gehaald heb ik het niet een nacht kunnen laten marineren, in ‘Smart cooking’ wordt dit ook niet gedaan dus ik zag dat niet als een probleem.
De cognac heb ik weggelaten, omdat we dat niet in huis hebben, ik heb aan het eind ook geen suiker toegevoegd.
Erbij hadden we gekookte aardappeltjes en snijbonen. Wat over was heb ik in de vriezer gedaan, lekker makkelijk voor een volgende keer.


Boeuf bourguignon


hoofdgerecht (4-6 p)
bereiden ca. 3 uur en 45 min. - wachten 1 nacht (marineren van het vlees)

Ingrediënten:


1 bouquet garni van 1 laurierbad, 4 takjes tijm en 4 takjes peterselie
½ l rode wijn (liefst een Bourgogne)
1 kg magere runder- of sukadelappen, in blokken van 3 cm
4-5 el olijfolie
100 g mager rookspek, in blokjes
200 g winterwortel, in schuine plakken
2 uien, in parten
2 el bloem
40 ml cognac
3 tenen knoflook, geplet
200 ml runderbouillon
60 g boter of margarine
250 g kastanjechampignons
20 kleine uitjes of 10 sjalotjes, gehalveerd
zout, peper
1 el suiker
2 el fijngesneden peterselie
extra nodig: keukenpapier

Leg het bouquet garni in de wijn en laat het vlees hierin 1 nacht afgedekt marineren. Zeef de marinade en bewaar het vocht. Neem het bouquet garni uit de wijn en houd het apart. Dep het vlees droog met keukenpapier.

Verhit 1 ei olie in een braadpan en bak de spekjes in ca. 10 min. knapperig op laag vuur. Neem de spekjes uit de pan en voeg nog 1 el olie toe. Roerbak de wortel en ui in het spekvet in ca. 8 min. goudbruin. Neem de groenten uit de pan en voeg nog 2 el olie toe. Bak het vlees op hoog vuur in delen van 300-350 g rondom bruin. Voeg eventueel nog 1 el extra olie toe. Strooi de bloem over het vlees en bak het al omscheppend nog ca. 2-3 min.

Voeg de groenten, spekjes, cognac en het marinadevocht toe en breng het geheel aan de kook. Roer de stoofpot goed om, zodat ook de aanbaksels van de bodem loskomen. Voeg het bouquet garni toe met de knoflook en bouillon. Breng alles aan de kook en laat de boeuf ca. 2 ½ - ­3uur stoven op het laagste vuur, met het deksel op de pan. Roer nu en dan om.

Verhit ca. 30 min, voor het einde van de stooftijd de boter in een koekenpan. Bak de champignons en uitjes in ca. 20 min. goudbruin op half hoog vuur. Voeg dit toe aan de stoofpot en laat alles nog eens ca. 20 min, zachtjes stoven. Breng op smaak met zout, peper en de suiker. Verwijder het bouquet garni. Garneer met de peterselie.Boeuf bourguignon in de crockpot


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

NRelate Widget