We hebben
onze eigen tuinbonen in de moestuin, we proberen ze altijd te plukken als er mooie
kleine boontjes inzitten.
Maar er
zijn altijd peulen die al wat te groot zijn en dus ook grote bonen hebben. Bij
ons thuis noemde we tuinbonen ‘grote bonen’ we kregen ze altijd van mijn opa
die ook een moestuin had.
Het waren
dan ook echt grote bonen, hij liet ze namelijk zolang aan de struik hangen tot
het lekkere grote peulen waren met daarin 'grote bonen'.
Hij deed
dat ook met de komkommer, apetrots was ie dan als hij met een eigen geteelde
komkommer kwam. Zo dik als een arm, dus vol met zaden, maar we aten hem op en
vonden het nog lekker ook.
De (te)
grote tuinbonen dus, ik sorteer de gedopte tuinbonen altijd en hou de grootste
apart in een zak ik de vriezer. Deze worden gebruikt voor gerechtjes waarvoor
je ze dubbel moet doppen en daar is tuinbonenpuree er eentje van.
Heerlijk op
een stokbroodje als lunch of op een crostini. Het is lekker om er nog wat lenteui, parmezaan, pecorino of geitenkaas over te strooien.
Dit recept
komt uit 'Vers uit de tuin' van Sarah Raven, het is een heel simpel en puur
recept.
Ingrediënten:
150 g tuinbonen,
gedopt gewicht
3 el extra
vergine olijfolie
sap en
geraspte schil van een citroen (of naar smaak, ik vind dit wat te veel)
handvol
fijngesneden munt
zout en
zwarte peper
Bereidingswijze:
Kook de
bonen in circa 5 minuten beetgaar, giet ze af in een vergiet en spoel ze onder
de koude kraan. Druk ze met je vingers uit hun vliesje. Pureer ze met de
olijfolie, citroensap en rasp, munt en flink zout en peper. Je kunt het lang
pureren voor een gladde puree, je kunt het ook wat grover laten.
Het is ook
lekker om er Parmezaanse kaas of ansjovis aan toevoegen, ook wordt er nog wel
komijn door gedaan dan krijgt het weer een heel andere smaak.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten