vrijdag 12 juli 2013

Tuinbonen uit eigen tuinHet is zover, we plukken tuinbonen en niet zo zuinig…..
Tuinbonen kunnen goed tegen de kou dus die hebben niet zoveel last gehad van het lange koude voorjaar.
Het in ongelooflijk wat een mega planten er uit een tuinboontje komen, hoge sterke planten,  ze waaien nu wel een beetje om door de harde wind maar er is geen schade.
We plukken de bonen als ze nog niet zo heel groot zijn, kleine boontjes zijn het lekkerst. 
Ik vind het altijd weer een prachtig gezicht als je een peul open maakt en je ziet de boontjes in het lekkere zachte vachtje liggen... 

Na het doppen sorteren we de boontjes in groot en klein, de kleintjes gaan in een bakje en de grote gaan in een zak. De kleintjes eten we zo en de grote worden dubbel gedopt en dan gebruikt voor puree of burgers. Als het goed is hebben we veel meer kleine boontjes dan grote, maar als je te lang wacht met plukken is het andersom….

Invriezen gaat  heel goed, gewoon zo rauw in de vriezer, niet blancheren of wat dan ook, en dan bevroren in het kokende water, gaat prima.
De voorraad van vorig jaar is op dus we kunnen de vriezer weer vullen, ook geven we heel wat weg, de familie rekent ook op een aantal porties en als het echt veel is gaat er ook nog naar de buren die lusten zo ook heel erg graag.Beworteld tuinboonplantje klaar om te planten
Uitzetten van de jonge plantjes

 


Het tuinbonenveldjeDaar zijn ze dan, de eerste tuinbonen

Bloeiende tuinbonen ruiken heerlijk
Opbrengst van een paar regels plukken
Gedopte opbrengst van 1 tub
Klaar voor de vriezerGeen opmerkingen:

Een reactie posten

NRelate Widget