Als we een jarige hebben wordt er
eigenlijk altijd zelf gebakken, leuk om te doen en meestal ook wel lekker....
Nu wilde ik wel eens wat anders, het is altijd taart maar we hadden bij Judith
van het voorjaar zulke heerlijke tartelettes gehad met vers fruit dat leek me
voor de verjaardag ook wel wat.
Ik had het al helemaal bedacht, vier
soorten tartelettes en dan gewoon op tafel zetten zodat iedereen kon pakken. Er
werden al opmerkingen gemaakt of ik ze volgend jaar in de pralinevorm ging
maken, met andere woorden, het wordt met het jaar kleiner....
Maar toen ik zei dat iedereen mocht
raak pakken werd dat aanbod niet afgeslagen, sommige namen er twee of er werd
een tweede gedeeld om toch ook de andere smaak uit te proberen.
Ik heb tartelettes met vers fruit
gemaakt, met citroen (deze twee heeft Judith al op de blog gezet), pure chocolade en
witte chocolade met framboos.
Ze vielen eigenlijk allemaal wel in
de smaak, het is maar net waar je van houd.
Het recept voor de bodem komt uit 'Het kookboek' van Ottolenghi, de
tartelettes met vers fruit en witte chocolade komen uit hetzelfde boek en de
citroen en chocolade komen uit een ander boek.
De citroentartelettes en tartelettes met vers fruit kun je hier vinden:
citroentartelettes en tartelettes met vers fruit
citroentartelettes en tartelettes met vers fruit
Nu het
recept voor de witte chocolade met frambozen.
Zoet korstdeeg:
300 g bloem
100 g poedersuiker
geraspte schil van een halve citroen
¼
tl zout
180 g koude boter, ik kleine blokjes
1 eidooier
2 eetl. ijskoud water
Doe de bloem met de poedersuiker,
citroenrasp, zout en de boter in een kom en maak er met de hand een kruimelig
deeg van. Ik doe dit in de magimix met de pulseerknop, zolang tot het op grof
broodkruim lijkt.
Voeg de eidooier en het water toe en
meng tot het een net samenhangend deeg is. Misschien moet er nog een beetje
water bij maar meng het niet te lang.
Kneed het deeg nog even door en
verpak het dan in plasticfolie en leg het in de koelkast minimaal een half uur
te rusten.
Deze hoeveelheid is genoeg voor twee
keer 12 vormpjes uit de muffinvorm.
Het deeg is prima in te vriezen.
Bereidingswijze voorgebakken bodems:
voor 12 stuks
½
recept zoet korstdeeg
gesmolten boter, om in te vetten
bloem om te bestuiven
Vet de muffinvorm in met een dun
laagje gesmolten boter en zet in de koelkast.
Bestuif je werkblad met wat bloem en
rol het deeg dun uit (2-3 mm), werk snel zodat het deeg niet te warm wordt.
Steek er rondjes uit en bekleed
hiermee de muffinvorm en laat dit minstens 30 minuten in de koelkast opstijven.
Verhit de oven naar 150°
C. Leg in elk vormpje een verfrommeld stukje bakpaper en vul deze met
steunvulling (bakknikkers of bonen). Ik gebruik hiervoor papieren cupcakevormpjes
die ik vul met bakknikkers.
Bak ze in de oven voor ongeveer 20
minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Haal ze uit de oven, verwijder de bakvulling
en het bakpapier en zet ze nog 5-10 minuten terug in de oven.
Haal ze uit de vorm en laat afkoelen
op een rooster.
De vulling, witte chocolade met frambozen
voor 6 voorgebakken tartelettebodems
40 g frambozen
180 g witte chocolade, fijngehakt
20 g boter, in blokjes van 5 mm
6 tl frambozenjam
6 voorgebakken tartelettebodems
Prak de frambozen met een vork fijn
en druk ze door een fijne zeef om de pitjes te verwijderen. Zet deze 'coulis'
opzij.
Doe de witte chocolade en de boter
in een vuurvaste kom. Breng de room in een pannetje aan de kook en giet deze
over de chocolade en boter. Roer met een pannenlikker tot het een mooie gladde
ganache is.

Schep in het midden van elk taartje
een ½ theelepel van de coulis (niet meer)
en maak er met de punt van een mes een
leuk patroontje in.
Zet de tartelettes in de koelkast en laat ze
opstijven. Haal ze minstens 30 minuten voordat je ze gaat eten uit de koelkast.
Is dit ook lekker met andere chocolade, puur bv?
BeantwoordenVerwijderenHoeveel room is er nodig voor de ganache?
BeantwoordenVerwijderen