![]() |
Rabarbercrumble |
Weer een
recept met rabarber, dit keer een dessert.
Het recept
komt uit het boek ‘Thuis bij Jamie’ van Jamie Oliver.
Één van
zijn vele boeken, we hebben er nog een paar op de plank staan (wie niet), af en
toe wordt er wat uit gekookt zo ook deze crumble, heerlijk fris met een vleugje
gember.
Ik vind een
kilo rabarber wat veel, ik maak meestal maar de helft of zelfs nog minder. Wel
maak ik altijd het hele recept voor het crumblemengsel, gebruik dan wat ik nodig heb en vries wat
over is in. Heel erg handig voor een volgende keer, als je maar twee kleine crumble’tjes’ wilt maken met wat voor
fruit dan ook.
Ingrediënten voor de rabarber:
1 kg
rabarber, schoongemaakt en in stukken gesneden
100 g
bruine basterdsuiker
geraspte
schil en het sap van een sinaasappel
Voor het crumblemengsel:
100 g bloem
100 g koude
boter
100 g
havervlokken
100 g
bruine basterdsuiker
2 bolletje
stemgember, gehakt
Bereidingswijze:
Verwarm de
oven voor op 180 °C. Doe de rabarber en de suiker in een pan. Voeg er het sap
en de schil van de sinaasappel aan toe, leg het deksel op de pan, breng het
mengsel aan de kook en laat het een paar minuten op het vuur staan. Haal het
deksel van de pan en laat de rabarber nog 5 minuten zachtjes koken, tot de
stukken een beetje zacht zijn geworden. Schep de rabarber in een grote
ovenschaal of in eenpersoons schaaltjes en strijk de bovenkant glad.
Wrijf voor
het crumblemengsel de bloem en boter met je vingers door elkaar tot het mengsel
de substantie van fijn broodkruim heeft. Roer de havervlokken, de rest van de
suiker en de stemgember erdoor. (Als je wilt, kun je het crumblemengsel ook in
een keukenmachine maken. Hak dan eerst bloem, boter, suiker en stemgember door
elkaar, doe vervolgens de havervlokken erbij en hak het mengsel dan nog eens 10
seconden.) Strooi het crumblemengsel over de rabarber en zet de schaal 40 tot
45 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de rabarber begint te pruttelen en
de crumble mooi goudbruin is.
Lekker warm
uit de oven met een klodder crème fraîche.
Hmm... dat ziet er echt heerlijk uit...
BeantwoordenVerwijderen