![]() |
Wortelsalade met komijn en knoflook |
Als we vis
eten dan vind ik het altijd moeilijk wat erbij moet. Doperwten, sperziebonen,
worteltjes of broccolli meestal wel één van die vier. Sperziebonen vind ik nog
een beetje te vroeg, het zijn nog buitenlandse en dat wil ik liever niet.
Doperwten hebben we altijd in de vriezer, voor een noodgeval zeg maar, broccoli
is altijd lekker maar hadden we niet in huis. En dan worteltjes, winterpeen of
zomerworteltjes, gekookt, gestoomd, of rauw, je kunt er eigenlijk best wel veel
mee.
Ik had nog
winterpeen liggen, van de bioboer, lekker zoet met de klei er nog aan. Ik koop,
als we het zelf niet hebben, de aardappelen, wortel en uien altijd biologisch.
Ik heb wel eens gelezen dat alles wat onder de grond groeit heel veel gif
krijgt, en dat eten we liever niet. Of het ook zo is weet ik niet zeker maar
biologisch is natuurlijk altijd beter.
Ik koop de
groenten graag bij ‘De Lepelaar’ een biologisch dynamisch tuindersbedrijf in 't Rijpje, met
een winkel waar ze van alles verkopen, brood , zuivel, diverse kruidenierswaren
en natuurlijk groente.
Deze keer
is het de wortelsalade uit het boek ‘Duizend-en-één smaken’ van Claudia Roden
geworden.
De wortel
wordt niet rauw gegeten maar wordt beetgaar gekookt, je kunt ze vast ook
stomen.
Je kunt de salade
prima van te voren maken, want hij wordt koud gegeten.
Het was een
heerlijke wortelsalade, er staat ook nog een variant in het boek met knoflook
en munt, die de volgende keer maar eens maken.
Ingrediënten:
5 grote
wortelen (ca. 600 g)
zout en
zwarte peper
4 el extra
vergine olijfolie
4 tenen
knoflook, fijngesneden
1 tl
gemalen komijn
sap van een
½ citroen
Bereidingswijze:
Schil of
was en schrap de wortelen en verwijder kop en staart. Snijd ze overlangs in
vieren, en dan elk stuk doormidden zodat het repen worden. Kook ze in 10-15
minuten beetgaar in kokend water met zout en giet ze af.
Verhit de
olie in een grote koekenpan en doe de wortelen er in met de knoflook, komijn en
een beetje zout en peper. Roerbak ze op halfhoog vuur tot de knoflook gaat
kleuren. Besprenkel ze met citroensap en serveer ze koud.
Wij hadden
er een stukje kabeljauw bij en rijst met mosterdsaus, heerlijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten