Rozijnenbrood |
Er moesten
weer krentenbollen gebakken worden maar ik gunde me niet veel tijd, er was
buiten ook nog genoeg te doen.
Krentenbrood
is een stuk makkelijker daarom dat maar een keer. Het deeg is het zelfde werk
maar je hoeft alleen het brood te vormen en niet al die bolletjes te maken.
Ik had al
een recept, een jaar of wat terug al uitgeprint, ik denk van Levine haar blog.
Het recept
is met karnemelk en water, we hadden geen karnemelk in huis en heb het
met alleen melk gemaakt.
En rozijnen ipv
krenten, ik heb de dubbele hoeveelheid van alles gedaan, dat was goed voor twee
grote broden.
Het was een
vrij nat deeg, maar de krenten/rozijnen moesten niet worden geweekt dus die
zouden ook nog wel wat vocht opnemen. Ik heb er dus geen bloem bij gedaan om
het droger te maken.
De eerste
rijs was twee uur, ik heb 1 ½ uur aangehouden, toen de broden gevormd en in de
broodblikken gedaan. De tweede rijs heb ik een uur aangehouden, dat ging
geweldig, ze kwamen boven de blikken uit.
Gelukkig
zijn ze in de oven niet ingezakt maar prachtig rond gebleven.
Heerlijk
rozijnenbrood, een hele goede vervanger van de krentenbol.
Ingrediënten voor 1 groot brood of twee kleintjes:
475 g
tarwebloem
6 g droge
gist
20 g suiker
1 ¼ tl
kaneel (optioneel)
9 g zout
1 ei
30 g zachte
ongezouten roomboter
300 ml melk
Het recept is met 120 ml karnemelk en
180 ml water, kamertemperatuur
300 g
krenten of rozijnen (of een mix daarvan)
Bereidingswijze:
Meng de
bloem, gist, suiker en kaneel
in de kom van de keukenrobot (KitchenAid). Voeg
het ei, boter, melk (of karnemelk en water) toe en kneed het tot een mooi deeg.
Doe het
zout erbij en kneed het nog 15 minuten.
Kneed er de
laatste 2 minuten de krenten of rozijnen door, tot deze goed verdeeld zijn.
Doe het
deeg in een licht ingevette kom, keer het deeg zodat alle kanten bedekt zijn
met olie.
Dek af met
plastic en laat op een warme plaats ± 1.5 uur rijzen, tot het in volume
verdubbeld is.
Verdeel het
deeg in twee gelijke stukken als je twee kleine broodjes wilt of maak één groot
brood (voor een vorm van ± 30cm).
Vorm er broodjes
of een brood van en leg het deeg in de ingevette vorm(en).
Dek af met
plastic folie en laat 60 – 90 minuten rijzen op kamertemperatuur (tot bijna het
dubbele volume)
Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
Bak het brood in het midden van de oven in 35 – 40 minuten gaar en
bruin.
Haal de broden uit de oven en los ze uit het bakblik, laat afkoelen op
een rooster.
Heerlijk met roomboter!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten