zondag 26 mei 2013

Chocoladetaart met pistaches


Chocoladetaart met pistaches



Weer een chocoladetaart, deze keer een recept van Nigella Lawson, uit mijn nieuwe boek ‘Hoe wordt ik een goddelijke huisvrouw’.
Eerder had ik de citroen- frambozen muffins gemaakt, deze staan ook op onze blog.
Nu dus iets met chocolade, daar is een heel hoofdstuk aan gewijd dus is er altijd wel iets lekkers bij, zo niet alles….
Er worden pistaches gebruikt, meestal zijn de recepten met amandel, ook lekker maar dit was weer eens wat nieuws.

De taart wordt geglaceerd, hij wordt daardoor prachtig glanzend, ook de pistaches blijven er dan goed op liggen.
Je kunt het glaceren ook achterwege laten.
De taart is heerlijk als dessert met bijvoorbeeld frambozen, wij hebben hem gewoon gegeten bij de thee, ook niet te versmaden!

Ingrediënten voor het beslag:

150 g pure chocolade, in stukjes
150 g fijne kristalsuiker, verdeeld in 3x 50g
150 g pistaches
150 g boter
6 grote eieren, gesplitst
½ citroen (om de kom voor de eiwitten te ontvetten)
snuf zout

Springvorm ø 24 cm, ingevet

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 190°C.
Smelt de chocolade, in de magnetron of au bain-marie.
Maal 50 gram van de suiker met de pistaches tot poeder in de foodprocessor.
Doe er de boter en nog 50 gram van de suiker bij, pulseer tot je een glad mengsel hebt.
Dan één voor één de eidooiers erbij, druk na elke dooier op de pulse-knop.
Laat de machine draaien en giet door de vulschacht de afgekoelde gesmolten chocolade erbij.

Ontvet de kom voor de eiwitten. Klop de eiwitten met het zout tot het schuim in zachte pieken blijft staan. Klop er geleidelijk de resterende 50 gram suiker door tot het schuim stevig is en glanst.
Doe ± 1/3 deel van het eiwit bij het beslag en meng dit met de pulsknop.
Spatel er nu in drie delen het overige eiwit door.

Giet het beslag in de vorm en zet het 20 minuten in de oven. Temper dan de oven naar 180°C. en laat nog 20 tot 25 minuten bakken, of tot hij gaar is.
Dat is het geval als de rand van de taart van de vorm begint los te komen.
Laat hem 15 minuten afkoelen op en rooster voordat je hem uit de vorm haalt.
Geef hem de toplaag als hij helemaal is afgekoeld.

Ingrediënten voor de toplaag:

150 g pure chocolade, in stukjes
1.5 dl slagroom
Drupje oranjebloesemwater, desgewenst, ik had een dopje rozenwater gebruikt
2-4 el grof gehakte pistaches



Verhit de chocolade, slagroom en eventueel het oranjebloesemwater in een pan met dikke bodem, op laag vuur. Ga kloppen als de chocolade gesmolten is.
Het mengsel mag dun blijven, dan loopt het mooi over de taart en langs de zijkanten.
Giet het mengsel op de taart en verdeel de pistaches erover.






1 opmerking:

NRelate Widget