Chocoladetaart met pistaches |
Weer een chocoladetaart, deze keer
een recept van Nigella Lawson, uit mijn nieuwe boek ‘Hoe wordt ik een
goddelijke huisvrouw’.
Eerder had
ik de citroen- frambozen muffins gemaakt, deze staan ook op onze blog.
Nu dus iets
met chocolade, daar is een heel hoofdstuk aan gewijd dus is er altijd wel iets
lekkers bij, zo niet alles….
Er worden
pistaches gebruikt, meestal zijn de recepten met amandel, ook lekker maar dit
was weer eens wat nieuws.
De taart
wordt geglaceerd, hij wordt daardoor prachtig glanzend, ook de pistaches
blijven er dan goed op liggen.
Je kunt het
glaceren ook achterwege laten.
De taart is
heerlijk als dessert met bijvoorbeeld frambozen, wij hebben hem gewoon gegeten
bij de thee, ook niet te versmaden!
Ingrediënten voor het beslag:
150 g pure
chocolade, in stukjes
150 g fijne
kristalsuiker, verdeeld in 3x 50g
150 g
pistaches
150 g
boter
6 grote
eieren, gesplitst½ citroen (om de kom voor de eiwitten te ontvetten)
snuf zout
Springvorm
ø 24 cm, ingevet
Werkwijze:
Verwarm de
oven voor op 190°C.
Smelt de
chocolade, in de magnetron of au bain-marie.
Maal 50
gram van de suiker met de pistaches tot poeder in de foodprocessor.
Doe er de
boter en nog 50 gram van de suiker bij, pulseer tot je een glad mengsel hebt.
Dan één
voor één de eidooiers erbij, druk na elke dooier op de pulse-knop.
Laat de
machine draaien en giet door de vulschacht de afgekoelde gesmolten chocolade
erbij.
Ontvet de
kom voor de eiwitten. Klop de eiwitten met het zout tot het schuim in zachte
pieken blijft staan. Klop er geleidelijk de resterende 50 gram suiker door tot
het schuim stevig is en glanst.
Doe ± 1/3
deel van het eiwit bij het beslag en meng dit met de pulsknop.
Spatel er
nu in drie delen het overige eiwit door.
Giet het
beslag in de vorm en zet het 20 minuten in de oven. Temper dan de oven naar
180°C. en laat nog 20 tot 25 minuten bakken, of tot hij gaar is.
Dat is het
geval als de rand van de taart van de vorm begint los te komen.
Laat hem 15
minuten afkoelen op en rooster voordat je hem uit de vorm haalt.
Geef hem de
toplaag als hij helemaal is afgekoeld.
Ingrediënten voor de toplaag:
150 g pure
chocolade, in stukjes
1.5 dl
slagroom
Drupje
oranjebloesemwater, desgewenst, ik had een dopje rozenwater gebruikt
2-4 el grof
gehakte pistaches
Verhit de
chocolade, slagroom en eventueel het oranjebloesemwater in een pan met dikke
bodem, op laag vuur. Ga kloppen als de chocolade gesmolten is.
Het mengsel
mag dun blijven, dan loopt het mooi over de taart en langs de zijkanten.
Giet het
mengsel op de taart en verdeel de pistaches erover.
Ziet er heerlijk uit!
BeantwoordenVerwijderen