![]() |
Salade van rode biet |
Rode bieten, we lusten ze graag en eigenlijk altijd uit eigen tuin. Van de zomer zo vers uit
de tuin en van de winter uit de vriezer.
We eten ze
meestal warm met een rauw uitje en een yoghurt sausje met mierikswortel, maar
het was nu zulk mooi weer dus heb ik er een salade van gemaakt.
![]() |
Klaar om uitgeplant te worden |
We zaaien
ze in het voorjaar in het kasje, als ze groot genoeg zijn worden ze buiten
uitgeplant, dan kan het echte groeien beginnen.
Het is een
makkelijk gewas met altijd wel een goede opbrengst. We varieren wel eens in
variëteit Bolivar, Nero of Cylindra, wat
smaak aangaat vinden we niet dat er veel verschil is.
Volgend
jaar wil ik ook wel eens gele bietjes proberen, dat staat zo leuk…..
Het is nu
wel even afzien als ik ze vers zie
liggen bij de biologische boer maar ik koop ze niet, we wachten onze eigen
bietjes af.
Deze salade
is eigenlijk niet eens een recept, je kunt het met van alles combineren.
De bieten
die ik nu gebruikt heb komen uit de vriezer, ik snij ze altijd in partjes, dat
eet lekkerder dan geraspt vinden wij.
Ingrediënten:
450 g rode
biet, gekookt in partjes
2 el
kappertjes
3 el
lekkere olijfolie
2 el
balsamico azijn
bosje
bieslook, gesneden
bosje
majoraan, alleen de blaadjes
Je kunt dan
nog variëren met:
noten
(walnoten, pecannoten, hazelnoten)
blauwe kaas
geitenkaas
noten olie
citroensap
appel
linzen
rucola
munt
Bereidingswijze:
Hussel
alles door elkaar, breng op smaak met peper en zout en serveer op
kamertemperatuur.
Je kunt de
kaas als je die erdoor doet ook net voor het serveren toevoegen dan blijft deze
nog een beetje wit in plaats van rood.
Ja, bietjes, heerlijk! Ook mijn favoriet.
BeantwoordenVerwijderenHeb ze ook voorgezaaid in de kas en daarna in de tuin geplant. Dit jaar 2 soorten, weet ze niet zo uit m'n hoofd, ronde en ovale in elk geval. De chioggia en gele bieten komen volgend jaar denk ik. Van bieten krijg je nooit genoeg.