Ik had dit recept al een paar keer op andere blogs gezien,
maar zelf nog nooit gemaakt.
Het is weer een recept van Ottolenghi uit zijn boek Plenty,
je gaat bijna geloven dat alle recepten in dit boek lekker zijn, want ook dit
is weer heerlijk.
Wij houden van linzen en geroosterde aubergine dus
kon het eigenlijk niet missen dat we het lekker zouden vinden.
De meeste tijd gaat eigenlijk in het roosteren van de
aubergines zitten, dit kun je op het gasstel doen of in de oven. Wij koken niet
op gas dus moet het wel in de oven.
Normaal zet ik de aubergines gewoon in de oven op 200°C voor
ongeveer een uurtje, dan zijn ze mooi zacht en gaar.
In het boek staat dat je ze onder de gril moet leggen voor
een uur, dan zijn ze helemaal zwart geblakerd en ingezakt. Dat was ook zo, ik
vond de smaak prima maar de opbrengst maar matig, er lijkt wel minder aubergine
over te blijven dan wanneer je ze gewoon in de oven gaart.
Denk er wel om als je ze in de oven gaart of onder de gril dat je ze met een mesje op diverse plaatsen inprikt
anders zullen ze ontploffen, ja dat is echt zo, en ja dat is veel werk om weer
schoon te maken…..
Het recept is voor vier personen maar bij ons ging het bijna
op met zijn tweeën.
Ingrediënten:
Voor 4 personen
2 middelgrote aubergines
2 eetl. goede rodewijnazijn
200 g linzen (bv. Puy- of Castelluccio-),
afgespoeld
3 kleine wortelen, geschrapt
2 stengels bleekselderij
1 laurierblad
3 takjes tijm
½ witte ui
3 eetl. olijfolie, plus extra om te besprenkelen
12 cherrytomaatjes, doormidden gesneden
1/3 theel. bruine basterdsuiker
1 eetl. van elk: fijngesneden platte peterselie, koriander
en dille
2 eetl. crème fraîche (of naturel yoghurt als je dat liever
hebt)
zout en zwarte peper
Bereidingswijze:
Bedek om de aubergine boven de gasvlam te grillen (de meest
effectieve manier) het gebied rond de gasbranders met aluminiumfolie. Leg de
aubergines direct boven 2 halfhoog brandende gasbranders en rooster ze 12-15
minuten; keer ze regelmatig met een metalen tang tot het vruchtvlees zacht en
rokerig en de schil overal geblakerd is. Houd ze steeds in de gaten zodat ze
geen vlam vatten.
Kerf voor een elektrisch fornuis de aubergines met een
scherp mes rondom op een paar plaatsen in. Leg ze op een met aluminiumfolie
beklede bakplaat en zet ze 1uur direct onder de hete grill; keer ze een paar
maal. De aubergines moeten helemaal zijn ingezakt en de schil moet geblakerd en
opengescheurd zijn.
Verhit de oven tot 140 °C.
Snijd de aubergines overlangs door en schep het vruchtvlees
in een vergiet, gooi de donkere schil weg. Laat het vruchtvlees minstens 15
minuten uitlekken en meng er dan pas royaal zout en peper en 1/2 eetlepel azijn
door.
Doe terwijl de aubergines worden gegrild de linzen in een
middelgrote pan. Snijd 1 wortel doormidden en een halve stengel bleekselderij
in stukken en doe ze in de pan. Voeg laurier, tijm en ui toe, overgiet alles
met water en breng het aan de kook. Laat de linzen op laag vuur maximaal 25
minuten koken tot ze gaar zijn; schuim het oppervlak af en toe af. Giet ze af
in een zeef. Gooi wortel, bleekselderij, laurier, tijm en ui weg en doe de
linzen in een mengkom.
Voeg de overgebleven azijn, 2 eetlepels olijfolie en royaal
zout en peper toe, vermeng alles goed en houd de linzen warm.
Snijd de overgebleven wortelen en bleekselderij in blokjes
van 1 cm en meng ze met de tomaatjes, de overgebleven olie, suiker en een
beetje zout. Verdeel het mengsel in een ondiepe ovenschaal en zet hem 20
minuten in de oven; de wortel moet dan beetgaar zijn.
Schep de groenten door de nog warme linzen, voeg de gehakte
kruiden toe en meng alles. Proef en doe er eventueel nog zout en peper bij.
Schep de linzen op de warme borden. Schep in het midden wat aubergine en zet
er een dot crème fraîche of yoghurt op. Sprenkel er een beetje olie over.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten