zaterdag 30 maart 2013

Broodje hamburger



Broodje hamburger HOME MADE

Broodje hamburger... nou wat bijzonder zul je wel denken
De foto ziet er ook niet zo denderend uit..... maar dat komt omdat het water in m'n mond liep en ik dacht: dan maar niet een mooie foto: ik wil 'm nu opeten!

Echt het allerlekkerste broodje hamburger ooit.
Vorige week bij Burgermeester in Amsterdam een broodje hamburger gehad en toen dacht ik: ik ga zelf ook eens aan de slag. Had het recept eerder al op de website van Levine zien staan. Haar recepten kloppen altijd.

Ik was vooral benieuwd naar de broodjes. En die zijn precies zoals ik had gehoopt.
Het kost wel wat tijd (op en neer naar Amsterdam rijden voor een hamburger gaat sneller) maar het was echt de moeite waard.

Ingrediënten voor de broodjes (nu 9 stuks)
425 gram tarwebloem
7 gram droge gist
240ml melk, op kamertemperatuur
28 gram zachte roomboter
12 gram suiker
8 gram zout
1 ei, maat L, losgeklopt

1 ei, losgeklopt met 1 eetl melk
sesamzaadjes

Bereiding
Meng in de KitchenAid met de platte klopper 280 gram bloem met de gist, de melk, boter, suiker en zout. Voeg het losgeklopte ei toe en mix tot een glad beslag.
Dek de kom af en laat 1 uur op kamertemperatuur staan.

Voeg de resterende bloem in gedeelten toe, kneed met de deeghaak op stand 2 in ongeveer 10 minuten tot het een soepel deeg is dat van de wand loslaat.

Doe het deeg over in een licht ingevette kom en laat het op kamertemperatuur in ± 1 uur tot dubbel volume rijzen.

Na 2e rijs

Stort het deeg op een met zonnebloemolie ingevette werkplek en verdeel in even grote stukken (dat is mij niet helemaal gelukt...) Bol ieder stukje deeg goed op: maak een kommetje van je hand, druk het deeg tegen het werkoppervlak terwijl je een ronddraaiende beweging maakt.




Maak bolletjes van het deeg

Druk elk bolletje daarna plat met je vuist. Leg op een bakplaat met bakpapier of teflon. Dek af met folie en laat opnieuw 1 uur rijzen.


Druk het deeg plat met je vuist



Laat opnieuw rijzen onder folie

Bestrijk de bolletjes deeg met het ei-melkmengsel en bestrooi met sesamzaad


Bestrijk met het ei-melkmengsel en bestrooi met sesamzaad
Bak in de oven op 200 graden in ongeveer 15 minuten bruin.
Laat op een rooster afkoelen voordat je ze opensnijdt.


Na het bakken


Wat een mooie luchtige broodjes

Ik had nu 9 grote broodjes. Je kunt de rest goed invriezen.


Ingrediënten voor 4 hamburgers
500 gram ongekruid rundergehakt
1/2 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
25 gram panko (broodkruim)
1/2 ei, losgeklopt
1 theel worcestershiresaus
peper, zout
boter om in te bakken

Bereiding
Meng het gehakt met de overige ingrediënten. Laat tot gebruik in de koelkast staan.
Maak 4 hamburgers en bak ze bruin in boter. Bak ondertussen in dezelfde pan de uiringen.

Beleg de broodjes met de hamburger, ui, komkommer, tomaat, mayonaise en ketchup
(had geen sla in huis)
Broodje hamburger it is!



Rundergehakt


Bak de hamburgers en uien in dezelfde pan





2 opmerkingen:

  1. Nou een goed broodje hamburger is ook het nodige waard hoor... En het broodje ook zelf maken... kijk dan win je bonuspunten natuurlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, helemaal home made: dan is elke snack goedgekeurd toch?

    BeantwoordenVerwijderen

NRelate Widget