Ik wilde
wat maken met zoete aardappel, maar wat…..
Geen soep
of puree, iets nieuws, iets super gezonds maar wat….
Eerst heb
ik op Caroline haar blog gekeken, ik wist dat zij diverse recepten met zoete aardappel
had gemaakt.
Ik vond er
niet wat ik zocht, diverse dingen had ik ook al eerder gemaakt,
Dus zijn
boeken ‘Plenty’ en ‘Het kookboek’ erbij gepakt en op zoete aardappel gezocht.
In ‘Plenty’ zag ik het recept wat het worden moest, een salade met guinoa,
wilde rijst en zoete aardappel.
Lekker
licht en zomers om buiten op te eten!
We hadden
alles in huis, zelfs de
gedroogde limoen, deze hadden we een tijdje terug in
Engeland besteld bij Spices of India.
Ik heb een
paar gedroogde limoentjes in de blender gedaan om er poeder van te maken. Dit
ging niet gemakkelijk, de blender is eigenlijk te groot voor een paar van die
limoentjes, het gaat beter in een specerijen molen maar die hebben we niet.
Ik had
uiteindelijk de benodigde 2 eetlepels limoenpoeder, een super fris en sterk
smakend poeder.
Weer een
heerlijk gerecht met de bekende aparte smaken van Ottolenghi.
Ingrediënten voor 4-6 personen:
2
middelgrote zoete aardappelen (ca. 350 g elk)
1,1 dl
olijfolie
100 g
basmatirijst
200 g
quinoa
4 tenen
knoflook, in dunne plakjes
3 eetl.
gesnipperde salieblaadjes
3 eetl.
grofgehakte oregano
2 eetl.
gemalen Iraanse gedroogde limoen
6 eetl.
gesnipperde munt
4 bosuien
(alleen het groene deel), in dunne ringetjes, plus extra om te garneren
1 theel.
citroensap
160 g feta,
in brokjes
zout en zwarte peper
Bereidingswijze:
Verhit de
oven tot 200 °C.
Schil de
zoete aardappelen en snijd ze in blokjes van grofweg 2 cm. Verdeel ze in een
braadslee bekleed met bakpapier, sprenkel de helft van de olie erover en
bestrooi ze met zout en peper. Rooster ze in de oven in 20-25 minuten gaar.
Kook
intussen de basmatirijst en wilde rijst volgens voorschrift op het pak; giet ze
af. Doe de quinoa in een pan met royaal kokend water en laat hem 9 minuten
koken; giet hem af in een fijne zeef. Doe de uitgelekte nog warme rijst en
quinoa in een grote mengkom.
Verhit de
overgebleven olie in een kleine koekenpan en fruit de knoflook 30 seconden tot
hij lichtbruin is. Voeg de salie en oregano toe en roer 1 minuut; laat de kruiden niet verbranden. Giet de
inhoud van de pan over de rijst en quinoa.
Voeg de
geroosterde aardappelen met de olie aan het rijstmengsel toe. Doe er ook
limoenpoeder, munt bosui, citroensap, feta en een beetje zout en peper bij.
Schep alles losjes door elkaar en zorg dat de zoete aardappel en feta heel
blijven. Proef en doe er naar smaak nog zout en peper bij. Dien
de salade lauwwarm op, gegarneerd met bosui.
Toevallig heb ik zo'n klein bakje voor op de blender waar ook specerijen in kunnen....
BeantwoordenVerwijderenAls de andere limoenen ook nog gemalen moeten worden dan neem je ze maar mee volgende week.
Ik heb vanavond meteen een zoete aardappel gekocht. Deze salade lijkt mij ook wel wat!
Goed idee, kunnen we mooi testen of dat beter gaat, vast wel.
BeantwoordenVerwijderenIk heb er genoeg ook voor jou als je wilt, neem ze wel mee.