Regen en
wind, weer om wat te bakken, echt weer om iets met chocolade te bakken…
Vorige week
bij Judith hebben we de tartelettes met vers fruit gemaakt uit ‘Het kookboek’
die waren echt super, echt zomers….
Ik had nog niet zoveel gebakken uit ‘Het
kookboek’ en ik wist dat er ook genoeg met chocolade in staat dus de keuze van het
boek was niet zo moeilijk.
Maar wat
moest het worden, brownies (in allerlei smaken), chocoladebrood,
chocoladefudgetaart heb ik al een keer gemaakt (een aanrader), chocoladerepen
of de cupcakes.
Het zijn
dus de cupcakes geworden, ik heb helemaal niet van de cupcakes met al die
felgekleurde toppings en dan het liefst nog met gekleurde kraaltjes, nee dat is
niet mijn ding, ik krijg al kiespijn als ik er naar kijk.
Maar deze
zijn anders, ik zal niet zeggen minder slecht maar ze geven in ieder geval geen
licht….
Ik heb ze
in siliconen vormpjes in de muffinvorm gebakken dat gaat prima. Je zit dan niet
met van die papieren vormpjes te prutsen, deze kun je er zo vanaf halen.
Ook heb ik
het glazuur gemaakt, je kunt het ook achterwege laten maar het staat mooi en
het geeft ook wel net dat beetje extra.
Het zijn
heerlijke cupcakes geworden, niet moeilijk om te maken en als je van chocolade
houdt zeker een aanrader.
Voor 12
stuks:
2 scharreleieren
120 ml zure
room
80 ml
zonnebloemolie
20 ml
keukenstroop
20 g boter,
gesmolten
60 g fijne
kristalsuiker
60 g lichte
ruwe rietsuiker
120 g bloem
35 g
cacaopoeder
1 theel.
bakpoeder
½ theel.
zuiveringszout
¼ theel.
zout
40 g
amandelmeel of ragfijn gemalen blanke amandelen
200 g pure
chocolade, in stukjes
Glazuur
165 g pure
chocolade, in stukjes
135 ml
slagroom
35 g boter,
in blokjes
1 eetl.
Amaretto
Bereidingswijze:
Verhit de
oven tot 170 °C. Zet 12 papieren of siliconen vormpjes in de holletjes van muffin- of
cupcakebakplaat.
Klop de
eerste 7 ingrediënten in een grote mengkom door elkaar tot alles net is
vermengd. Meng niet te lang. Zeef de bloem met cacao, bakpoeder en
zuiveringszout. Schep dit samen met het zout en de amandelen door het vochtige
mengsel. Spatel de stukjes chocolade erdoor.
Maak het
glazuur als de cakejes in de oven staan. Het heeft tijd nodig om op te stijven
en smeerbaar te worden. Doe de chocolade in een vuurvaste kom. Breng de room in
een steelpan tot tegen de kook aan en giet hem over de chocolade. Roer met een
pannenlikker tot de chocolade is gesmolten. Voeg de boter en amaretto toe en
klop alles glad.
Schep het
glazuur in een schone kom en dek het oppervlak af met plasticfolie. Zet het bij
kamertemperatuur tot de cakejes koud zijn en het glazuur stevig is. Het moet
goed smeerbaar zijn, maar nog niet te hard. Zet het niet in de koelkast om dat
proces te versnellen.
Schep een
royale dot glazuur op elk cakeje en strijk het met een pannenkoekmes glad.
Voor ons beide een chocoladeweekend dus.
BeantwoordenVerwijderenZe zien er super uit. En die siliconenvormpjes ga ik ook maar eens kopen denk ik.