Vandaag
waren Karin en Evert bij ons en hebben we lekker met elkaar gekookt en gegeten
en plantjes uitgewisseld voor in de moestuin.
Zoals
elk jaar kwamen ze weer met kratten vol planten: tomaten, courgette, aurgurken,
paprika en aubergine. Veel te gek, maar erg leuk natuurlijk! Ook wij hadden
verschillende planten voor ze. Op deze manier hebben we veel verschillende soorten
tomaten, maar hoef je niet zelf alle zaadjes te kopen. De kas is nu bomvol en
ook de moestuin kan gevuld worden met de laatste pompoenen en courgettes. Laat
de zon maar komen.
Er
wordt altijd iets gebakken als we bij elkaar op bezoek komen. Dit keer de
tartelettes met vers zomerfruit van Ottolenghi. Ze zien er prachtig uit en
smaken net zo. Ik ga ze zeker nog een keer maken. En dan met fruit uit eigen
tuin.
Begin met het zoete korstdeeg. Dit kan ook een dag van te voren.
Begin met het zoete korstdeeg. Dit kan ook een dag van te voren.
Ingrediënten
330
gram patentbloem
100
gram poedersuiker
180
gram koude boter, in kleine blokjes
1
eidooier
geraspte
schil van 1/2 citroen
1/4
tl zout
2
eetl ijskoud water
Bereiding
Doe
de bloem, poedersuiker, citroenrasp en zout in een kom en doe de boter erbij.
Meng met de hand (of mixer) tot het redelijk gemengd is. Voeg de eidooier en
het water toe en meng tot het een samenhangend deeg is. Meng niet te lang.
Misschien moet er nog een klein beetje water bij.
Wikkel
het deeg in plasticfolie en leg tot gebruik in de koelkast (in elk geval een
half uur laten rusten). Dit recept is genoeg voor 18 tartelettes. Ik heb
het in drie porties verdeeld (3x 222 gram) en heb 2 porties in de vriezer
gedaan, de rest heb ik gebruikt voor 6 taartjes.
Rol
het koude deeg uit tot een dunne plak (tussen twee vellen folie) en steek er
met behulp van een ring 6 rondjes uit. Beboter een muffinvorm en druk het deeg
in de vorm. Laat weer 30 minuten in de koelkast rusten.
Bak
de deegbodems blind door bakpapier over het deeg te leggen en bakkorrels of
gedroogde bonen als steunvulling te gebruiken.
Bak 20 minuten in
de oven op 200 graden. Verwijder de steunvulling. Zet ze dan nog 5-10 minuten in de oven zonder het bakpapier.
Laat afkoelen op
een taartrooster en zet de deegbakjes weg tot je verder gaat met de vulling.
Zie voor extra foto’s
het bericht ‘Citroentartelettes met merengue’, eerder op de blog gezet.
Mascarponecrème
110 gram
mascarpone
110 gram
crème fraîche
¼ theel
vanille-essence
25 gram poedersuiker
50 gram
aardbeien, doormidden of in vieren
50 gram
frambozen
50 gram
bramen
50 gram
blauwe bessen
Poedersuiker
om te bestuiven
Meng voor de
mascarponecrème de mascarpone met de overige ingrediënten met een garde tot het
een dikke room is. Zet tot gebruik in de koelkast.
Vul de
deegbodems tot driekwart vol met de mascarponecrème, verdeel het fruit erover
en bestrooi met poedersuiker. Serveer
binnen 6 uren of meteen.
Wij vonden
het heerlijke taartjes! Zo uit de hand, ook leuk voor een verjaardag.
Twee minuten later:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten