dinsdag 18 juni 2013
Puy linzen met tomaten en gorgonzola
Hadden we deze maand al linzen op de blog gezet? Het is wel duidelijk dat we beide van linzen houden. En dan vooral van Puy-linzen, deze keer uit Frankrijk, uit de magic box.
Een lekkere voedzame salade. Al had er van mij best een stuk gebakken zalm of gegrilde lamskoteletjes bij gemogen.
De gorgonzola kun je ook vervangen door geitenkaas.
Ingrediënten, voor 4 personen
1 kleine rode ui, in flinterdunne ringen
1 eetl rodewijnazijn
1 theel zeezout (Maldon bv)
250 gram Puy-linzen
3 eetl olijfolie
1 teen knoflook, fijngehakt
3 eetl peterselie, fijngesneden
3 eetl bieslook, fijngesneden
4 eetl dille, fijngehakt
80 gram milde gorgonzola (of meer), in blokjes gesneden
Peper
Ovengedroogde tomaten
400 gram kleine tomaatjes, gehalveerd
8 takjes tijm
1 eetl olijfolie
2 eetl balsamicoazijn
Bereiding
Begin met de gedroogde tomaten. Leg de halve tomaatjes op de velkant op een bakplaat die met bakpapier bekleed is. Verdeel de takjes tijm erop, besprenkel met olijfolie en balsamico en strooi er wat zout over. Zet 1,5 uur in de oven op 130 graden tot ze half gedroogd zijn. Gooi de tijm weg en laat de tomaatjes iets afkoelen.
Je kunt ook zongedroogde tomaatjes kopen of tomaten met kruiden in olie gebruiken.
Doe de rode ui in een kom met de azijn en het zout. Roer en laat een paar minuten staan zodat de ui zachter wordt.
Kook de linzen in ongeveer 15 minuten gaar (hangt er vanaf welke linzen je hebt). Laat uitlekken in een zeef en meng ze nog warm door de rode ui. Voeg olijfolie, knoflook en peper toe. Meng luchtig en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Meng dan de fijngesneden kruiden erdoor en evt. nog wat zout en peper.
Leg de gorgonzola en tomaatjes erop en meng voorzichtig.
Weer een recept van Ottolenghi (Plenty) getest.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten