Een
heerlijke manier om groenten te bereiden is grillen, zowel uit de oven als van
de grilpan of op de bbq.
De smaak
wordt heel anders, een beetje rokerig.
Je kunt er
allerlei groenten voor gebruiken, ik heb het deze keer volgens recept gedaan
omdat ik alles ervoor in huis had. Maar je kunt ook asperges, koolraap, wortel,
bloemkool, rettich, rode biet en zo nog wel een aantal soorten gebruiken.
Het recept
komt uit ‘Plenty’ , ik denk overbodig om te vermelden dat het boek van Ottolenghi
is ;-)
Als kaas
heb ik halloumi gebruikt, dat is hier goed te verkrijgen. Griekse manouri of
Cypriotische amari ben ik nog nooit tegengekomen. Halloumi kun je heel goed
grillen, het houd zijn vorm en geeft een heerlijke hartige toevoeging.
Erbij hadden
we couscous, je kunt er natuurlijk ook nog iets van vlees of vis bij serveren
maar wij hebben het vegetarisch gehouden.
Het recept
is voor vier personen maar wij hebben het
met zijn tweeën opgegeten….
Voor een royale portie voor 4 personen?
1 koolrabi
1 kleine
aubergine (of 1/2 grote)
125 g
manouri- of anari-kaas (ik heb halloumi gebruikt)
3-4 eetl.
olijfolie
Peterselieolie
50 g
bladpeterselie (blaadjes en fijne takjes)
3/4 dl
olijfolie
2 tenen
knoflook, fijngehakt
1 1/2 eetl.
citroensap
zout en
zwarte peper
Bereidingswijze:
Pureer voor
de peterselieolie in een blender of foodprocessor de peterselie met de olie,
knoflook, het citroensap en zout en peper glad. Het wordt een heldergroene
glanzende saus. Zet hem opzij.
Zet een
geribbelde gietijzeren grillpan op het fornuis op hoog vuur en laat hem goed
heet worden. Verhit de oven tot 190 °C.
Snijd de
courgette in iets schuine 1 cm dikke plakken. Schil de koolrabi met een scherp
mes; snijd hem overlangs doormidden en snijd beide helften in 1 cm dikke plakken.
Snijd de aubergine in 1/2 cm dikke plakken en doe dat ook met de kaas. Houd
alle ingrediënten apart, schep ze door een beetje olijfolie (de aubergine
zuigt de olie op, dus daarvoor is meer olie nodig) en bestrooi ze met zout.
Rooster de
groenten en kaas in porties tot ze net gaar zijn en aan beide kanten mooie
grillstrepen hebben - dat duurt van 1 minuut (courgette) tot 6 minuten (de
aubergine). Keer ze met behulp van een tang of spatel om. Doe ze als ze klaar
zijn in een mengkom en houd de kaas apart. Laat de aubergine in nog 5-10
minuten in de hete oven gaar worden.
Giet de
peterselieolie over de hete groenten en schep alles om; laat ze tot warm
afkoelen of helemaal koud worden.
Proef het
gerecht voor het serveren en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Verdeel
de groenten en kaas op een schaal en dien ze op.
Het is kwart voor 1 's nachts. Maar ik krijg steeds meer honger van jullie blog.
BeantwoordenVerwijderenHoi Michelle, wat leuk dat je je hebt aangemeld als lid op onze blog.
BeantwoordenVerwijderenSuper dat je zo enthousiast bent maar je nachtrust moet er natuurlijk niet onder lijden....