woensdag 6 februari 2013

Tom kha gai



 Soep van kip, kokos en galanga, met chilipeper en kaffirlimoenblad.

Een heerlijke pittige soep uit het boek Rick Stein ontdekt de Oriënt.
Een prachtig boek met gerechten uit Cambodja, Vietnam, Thailand, Maleisië, Bali, Sri Lanka en Bangladesh.
Er is ook een hele mooie tv serie van geweest op de BBC, ik ben sowieso een fan van Rick Stein.





De recepten zijn allemaal goed maakbaar, het enigste wat ik wat aanpas is het aantal chili pepers, wij vinden het anders te heet en het moet wel eetbaar blijven.

De meeste ingrediënten zijn hier goed te verkrijgen alleen de chili pepers die koop je hier zonder soortnaam. In het boek wordt er met gedroogde kashmiri chilipeperpepers en met verse bird’s eye chilipepers gekookt, die kun je hier niet krijgen.
Ik weet niet of je verschil proeft als je andere chilipepers gebruikt, heet is heet denk ik dan maar dat zal een kenner zeker niet met me eens zijn.

Ingrediënten Tom kha gai


75 g sjalotjes, grofgehakt
40 g knoflook, grof gehakt
de kern van 6 dikke stengels citroengras, grofgehakt
40 g galanga- of gemberwortel, geschild en grofgehakt
800 ml kokosmelk
1,2 liter Aziatische kippenbouillon (of gewonen kippenbouillon)
300 g gefileerde kippenpoten, in dunne plakjes gesneden
8 kaffirlimoenbiaadjes
4-6 rode bird's eye-chilipepers, in dunne plakjes
6 el vis saus
6 ei limoensap
handje korianderblad, om te garneren

Doe de sjalotjes, de knoflook, het limoengras en de galangaworel in een minikeukenmachine met 3 eetlepels kokosmelk en maal tot een smeuïge pasta.
Doe de kippenbouillon in een pan en breng net aan de kook. Doe de kruidenpasta erbij en laat 3 minuten goed koken. Giet door een zeef in een kom en pers er zo veel mogelijk smaak uit. Doe terug in de inmiddels schoongemaakte pan en breng aan de kook.
Doe de kip in de pan samen met de kaffirlimoenblaadjes en 1/2 theelepel zout en laat nog 2 minuten zacht koken tot de kip gaar is. Doe de rest van de kokosmelk, de chilipeper, de vissaus en het limoensap erbij en breng weer tegen de kook aan. De soep moet zuur, zoutig en pittig smaken. Bestrooi met korianderblad en serveer direct in voorverwarmde kommen.

Het eindresultaat, een lekker soepie

1 opmerking:

  1. Leuk dat je een foto van het boek erbij hebt gezet. Rick Stein is ook een van mijn favorieten.
    Ik zie alleen geen kip op de foto...
    Rode peper is rode peper, als het maar niet te heet wordt. Daar is vast niet iedereen het mee eens. Er zijn zoveel soorten, ook om zelf te zaaien.

    BeantwoordenVerwijderen

NRelate Widget