maandag 3 juni 2013

Brandnetelthee uit eigen tuinThee maken van iets wat je liever niet in je tuin hebt, brandnetels.
Wij zijn van de thee, het liefst kruidenthee, dat is tegenwoordig helemaal geen probleem meer.
Je kunt het in iedere supermarkt krijgen, dat was een jaar of wat terug wel anders….
De thee met een smaakje was er in allerlei varianten maar kruidenthee was er bijna niet.
Ja kamille en venkel dat was er, meestal verstopt in het hoekje van Zonnatura.

Wij drinken al jaren ‘onze’ vijfkruidenmix, een losse thee samengesteld door eerst ‘De Maretak’ in Alkmaar en toen die ermee stopte ging het recept naar ‘De Kruidenshop’ in Beverwijk.
Meestal gingen we twee keer per jaar op reis naar Beverwijk om een voorraad in te slaan, ‘gingen’ want ook deze winkel is er mee gestopt, helaas.

Het hing al een tijdje in de lucht, wegens hygiëne is het door de overheid verboden om losse thee te mengen.
De winkel is overgenomen door G&W, we hebben daar nog een bestelling gedaan maar dat was geen succes, een tas met allemaal kleine zakjes welke je zelf moet mengen.
Vinden we dat mengen helemaal niet erg maar zulke zakjes kun je in elke reformwinkel kopen, daarvoor hoef je niet naar Beverwijk.
Heel jammer dat ‘De Kruidenshop’ er niet meer is, ik denk dat er heel veel mensen mis zullen grijpen en dan niet alleen wat thee betreft. Het was gewoon een geweldige winkel met een heel breed assortiment waar je heel vakkundig en leuk geholpen werd, daar kan de G&W niet aan tippen.


Toen ik met de medewerkster van G&W (oud medewerkster van ‘De Kruidenshop’) belde voor de nieuwe bestelling, wat dus niet meer lukte, vertelde zij wat de mengverhouding ongeveer was. Al pratende kwam bij mij het idee om een deel ervan zelf te gaan maken.

Brandnetels staan achter op het erf, daar waar ze niemand tot last zijn, pepermunt hebben we in de tuin maar niet de goede. Ik heb een bos munt gekocht bij de Toko en deze in het water gezet. Die ga ik in een grote pot zetten, niet in de tuin want deze woekert nogal.
Goudsbloemen hebben we ook zelf, zoethout zal ik moeten kopen net als de rozenbottel, al wil ik met de rozenbottel ook nog wel wat experimenteren.

De eerste vuilniszak met brandnetels zijn geplukt en gedroogd. Het drogen heb ik eerst in ons rijskastje geprobeerd maar dat duurde best wel lang, en geduld is niet mijn sterkste kant….
Ik heb ze later over twee bakplaten verdeeld en in de oven gezet op 40°C hete lucht met de ovendeur op een kiertje.
Dit ging prima, ze werden knisperend droog, maar ik wil er eigenlijk niet de oven voor gebruiken dus nog maar zoeken naar een andere manier, en misschien wat meer geduld hebben….
De gedroogde bladeren heb ik in de Magimix vermalen tot een mooie thee, niet te fijn.

Je eigen thee maken van dat wat er in de tuin groeit, zo is de bemoeizucht van de overheid toch nog ergens goed voor.

4 opmerkingen:

 1. Wat is de mengverhouding van de thee?
  Ik vond m namelijk ook erg lekker.
  En aangezien wij hier een kwekerij hebben in brandnetel (en ook zevenblad!) kan ik er ook mee aan de slag.
  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaaaaaa dat is eigenlijk geheim, maar omdat jij het bent en ik weet dat je het niet verder verteld. Gelijke delen brandnetel, munt en goudsbloem en ik denk de rozebottel wat minder en de zoethout naar smaak.
   Misschien ook wel lekker met zevenblad, waar een eigen kwekerij al niet goed voor is....

   Verwijderen
 2. Hoi Judith en Karin, na jullie reactie op mijn blog, nu eens op jullie site rondgekeken... leuk! Ga de brandnetelthee in ieder geval proberen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lies, leuk dat je even gekeken hebt! We drinken nu onze eigen brandnetelthee, ik wil het nog mengen met pepermunt en goudsbloem uit de tuin om een andere smaak te krijgen. Maar die zijn nog niet zover om geplukt te worden....

   Verwijderen

NRelate Widget