zaterdag 16 februari 2013

Franse appeltaart

Alweer appeltaart vandaag

Deze keer uit het boek van Michel Roux 'Taarten soezen pasteien'.
Een prachtig boek waarin verschillende degen besproken worden. Michel Roux is wel eens te zien in Saturday Kitchen. Hij maakt vaak klassiekers. In zijn boeken 'Het ei' en 'Sauzen' staan ook heerlijke recepten.

Ingrediënten
300 g briseerdeeg (het kan ook met fonceerdeeg)
8 handappels (nu Elstar)
1 vanillestokje, in de lengte gespleten
60 g boter
kristalsuiker
kneepje citroensap
abrikozenjam

Briseerdeeg
250 g bloem
150 g niet te koude boter, in kleine stukjes
1 theel zout
mespunt fijne suiker
1 ei
1 eetl koude melk

Bereiden
Maak eerst het deeg. Ik heb het in een paar minuten in de KitchenAid gemaakt. Door de melk wordt het een samenhangend deeg. Laat het goed koelen in de koelkast.
(Het is luchtdicht 1 week in de koelkast houdbaar, in de diepvries 3 maanden)

Het koude deeg moet uitgerold in de ingevette bakvorm (met losse bodem) nog minimaal 20 minuten in de koelkast rusten. Daardoor krimpt het deeg minder tijdens het bakken.

Schil en halveer de appels en verwijder het klokhuis. Let ze met de snijkant omlaag en snijd ze in plakjes van 2mm. Doe een derde van de appels (de kleine buitenste plakjes) in een pan. Voeg 50ml water, het vanillestokje en de boter toe. Laat een paar minuten koken tot je een compote hebt. Laat afkoelen.

Prik de taartbodem in met een vork. Verdeel de compote over de bodem. Leg een rand van overlappende plakjes appel langs de buitenkant en maak in het midden een tweede cirkel van plakjes die de andere kant opdraaien.
35minuten in de oven op 200 graden. De appels moeten gelijkmatig bruin worden.
Laat iets afkoelen en smeer daarna in met verwarmde abrikozenjam met citroen, zodat de taart mooi gaat glanzen (abricoteren, zoals Holtkamp zegt)

Het deeg is mooi krokant, de vulling zacht en fris. Een lekker taartje. Hij was zo op :)
Ik denk dat het met wat frissere goudrenetten nog lekkerder kan worden.







Appelcompote met vanille


Briseerdeeg ingeprikt met een vork, gekoeld


Franse appeltaart

1 opmerking:

  1. Oh wat lekker, jammer dat ik het nu pas lees anders waren we om een koppie gekomen ;-)
    Die vorm en dat plateau ???? kon ik die al???
    Ik vind het een plaatje!

    BeantwoordenVerwijderen

NRelate Widget