We bakken
al jaren ons eigen brood en krentenbollen. Sinds we in 2011 samen een cursus broodbakken hebben gedaan bij Levine bakt Evert
meestal het brood wat meegaat naar het werk.
Ik ben meer voor het zuurdesembrood en de krentenbollen
ook wel kb’s genoemd.
Ik bak altijd
het dubbele recept dat zijn er 24, dat is twee bakplaten vol, dan kunnen we
weer een tijdje vooruit.
Ik varieer
wel eens een beetje met het meel, of helemaal tarwebloem of een deel
volkorenmeel.
Alleen
tarwebloem geeft de luchtigste bollen, maar volkorenmeel is weer gezonder.
Ik maak de
laatste tijd geen ronde bollen meer maar langwerpig, die passen beter in onze
broodtrommel.
Het recept heb
ik jaren terug van internet geplukt ik denk van Levine haar blog. Ik heb ook nog
een recept waar geen melk maar melkpoeder in wordt gebruikt dat maak ik als de
melk op is.
Ingrediënten voor 12 stuks:
200 gram
rozijnen of krenten of een mengsel
450 gram
tarwebloem
6 gram
droge gist of 20 gram verse gist
25 gram
suiker/honing
3 dl melk
lauwwarm
30 gram
ongezouten boter
8 gram zout
Bereidingswijze:
Doe de
krenten/rozijnen in een kom en giet er kokend water op, laat even zo staan, giet af en droog in een theedoek.
Meng alle
ingrediënten behalve de krenten en het zout door elkaar tot een deeg. Dit gaat
het makkelijkst in een keukenrobot. Na ± 5 min. mag het zout erbij, kneed het geheel nog 15 min .
Doe als
laatste de krenten/rozijnen erbij en kneed tot dit goed is gemengd.
Maak een
bal van het deeg en doe het in een kom die licht met olie is ingevet, laat het ± 1 uur rijzen onder plastic op een warme
plaats.
Wij
gebruiken hiervoor een eigen gemaakt rijskastje met een verwarmingselement van
een waterbed. Je kunt de temperatuur instellen van 20°C tot 36° C.
Als het deeg verdubbeld is stort je het op het aanrecht en druk je de lucht eruit met je handen of een deegroller.
Leg ze op
een bakplaat (bekleed met bakpapier of bakmatje) ± 5cm uit elkaar.
Verwarm de
oven voor op 200 °C en bak de bollen in het midden van de oven in
± 15 minuten gaar en bruin.
Bestrijk de
bollen direct na het bakken met zachte roomboter, dan krijgen ze een lekkere zachte
bovenkant.
Laat ze op
een rooster afkoelen.
Heerlijk
met boter, roomboter maar dat spreekt voor zich, toch?
Geachte karin,
BeantwoordenVerwijderenMag ik Karin zeggen ? Ik ben met u nog niet zo vertrouwd als met uw collega blogger en mijn pupil Judy...
U trekt veel met elkaar op heb ik begrepen, wel, het valt mij op dat u elkaar in techniek en creativiteit zeer stimuleert.
Ik neem m'n Chefsmuts voor u af omdat u kans heeft gezien, naast uw drukke functie als 'Chef spoelkeuken',
u verder naar een hoger plan te ontwikkelen in het bakken van brood en banket.
Ik wil u hierbij dan ook een compliment maken met uw apart uitziende creatie van een doodnormale, authentieke krentenbol.
U speelt hierbij slim in op het feit, dat de consument de etenswaar graag op een makkelijke manier meeneemt,
door een eenvoudige maar doeltreffende wijziging aan te brengen in het uiterlijk.
Wij zijn in ons bedrijf altijd op zoek naar mensen zoals u, die (bewust of onbewust) van het normale pad af durven te wijken.
Ik sluit dan ook niet uit, dat u eveneens in de nabije toekomst een aanbod wordt gedaan om ons enthousiaste team te komen versterken.
Wellicht dat u tegen die tijd begroet zult worden door uw oud collega blogger Judy, die inmiddels als 'kernbemanning' bij ons is toegetreden !
Met een culinaire groet,
Chef Renty