We zijn weer voorzichtig begonnen aan het nieuwe
tuinseizoen.
Evert heeft de moestuin gefreesd, nu alleen nog koemest
korrels strooien en deze inharken.
In januari hebben we al kalk gestrooid en
ook de as van de houtkachel gaat over de moestuin.
We hebben een redelijke zure grond dus dan is kalk geen
overbodige luxe.
Evert aan het frezen |
De moestuin gefreesd |
De moestuin is in zes stukken verdeeld, zo hebben we een
perceeltje voor aardappelen, bonen, bladgewassen, vruchtgewassen, wortelgewassen
en kool.
Zo kunnen we ook de mestbehoefte per soort aanpassen naar het gewas wat erop dat stukje
grond komt te staan.
De aardappelen en kool krijgen lekker mest, maar de bonen en
wortelgewassen een stuk minder.
We kunnen zo ook wisselteelt toepassen, elk jaar schuift
alles een vak op zodat eens in de vier jaar de aardappelen op het zelfde
perceeltje worden gepoot.
Dit voorkomt ziektes.
Vandaag heb ik de fruitbomen en de frambozen gesnoeid en
compost gegeven, we hebben herfstframbozen (Autumn Bliss), deze dragen op het
nieuwe hout dus deze worden in het voorjaar bij de grond af gesnoeid.
Frambozen voor het snoeien |
Frambozen gesnoeid met compost |
We maken onze eigen compost, we hebben hiervoor drie gemetselde bakken. In de linker bak gaat al het groente- en fruitafval, in de middelste bak al het verhakselde snoeiafval. In de rechter bak gaan deze twee bakken gemengd. Na ongeveer een jaar is dit prachtige luchtige compost geworden.
De rechter compostbak |
We gebruiken deze compost bij de frambozen, rode-, witte-,
zwarte- en kruisbessen en rond de fruitbomen. Ook het perceel van vruchtgroenten
krijgt een compost gift, hier komen de courgettes en pompoenen op te staan en
deze lusten ook wel wat.
Het is nu nog erg koud maar als het straks wat warmer wordt, kunnen als eerste de uien en aardappelen de grond in.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten