Pizza met tomatensaus, uienringen, zwarte olijven, geraspte kaas en mozzarella |
Een keer in de maand eten we wel een keertje pizza, we
vinden het lekker en het is makkelijk en leuk om te maken.
Het pizzadeeg kun je de avond van te voren al maken ’s nachts rust en rijst het in de koelkast ,
een uur voor het bakken haal je het uit de koelkast om op kamertemperatuur te
laten komen.
Maar als ik op de dag zelf verzin om pizza te gaan maken dan kan het ook. Ik maak dan het deeg en laat het een paar uur op kamertemperatuur
rusten/rijzen .
Ingrediënten voor vier bodems van ca 175 gram elk:
300 gram bloem (type 00, dit is een glutenrijke bloem)
100 gram fijne griesmeel (semoa di grano duro)
240 cc lauw water
10 gram zout
12 gram olijflolie
8 gram gedroogde gist
Voorbereiding:
Doe alle ingrediënten in een kom en meng dit door elkaar,
stort het op het aanrecht en kneed het 15 minuten.
Dit gaat heel gemakkelijk in een keukenmachine.
Na 15 minuten heb je een mooi glad, soepel deeg.
Verdeel het deeg in vier stukjes en doe deze in vier
ingevette bakjes, vet ook het deksel in en doe deze erop.
Zet de bakjes op kamertemperatuur weg.
Zet de oven aan
Verwarm de oven voor op 250 graden.
Het beste resultaat krijg je op een pizzasteen, maar het kan
ook op de bakplaat
Uitrollen en bakken:
Strooi een ruime hoeveelheid bloem op het werkblad, haal het
deeg voorzichtig uit het bakje en leg op het bebloemde werkblad.
Probeer er een plate schijf van te maken, dit kan met de
hand maar met een deegroller gaan ook.
Als de bodem goed lijkt leg deze dan het liefst op een
pizzaschep, welke je eerst bestrooid met griesmeel. Dit zorgt ervoor dat de
pizza straks makkelijk van de pizzaschep in de oven schuift.
Beleg de pizza met wat tomatensaus en je favoriete ingrediënten.
Maar niet teveel, maximaal een stuk of vijf verschillende. En ook niet te dik
anders wordt de bodem niet gaar.
Als je geen pizzaschep hebt kun je de pizza ook op een stuk
bakpapier doen en als de bodem belegd is deze op een groot (omgekeerd) deksel of koekenpan leggen. Schuif dan met behulp van
het deksel of koekenpan de pizza mbv het papier in de oven.
Bak de pizza ongeveer 15 minuten tot de rand lekker bruin is
en de kaas gesmolten.
Pizza met roomkaas of zachte geitenkaas, aardappel in heel dunne plakjes en rozemarijnnaaldjes |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten