Af en toe eten we patat, het liefst
van eigen aardappels maar sowieso altijd
zelf gesneden en gebakken.
Het is een klusje voor Evert, hij
vind het leuk en dan kan hij zelf de hoeveelheid bepalen…..
Hij schilt, wast, snijd, wast nog een
keer, droogt, bakt voor en bakt af (en eet).
Ik ben dan voor wat erbij, falafel,
loempiaatjes of zoals gister een hamburger.
Geïnspireerd op Judith haar burger
van vorige week, die zag er zo lekker uit.
Ik wilde alleen een vega burger
maken, dat is een kikkererwtenburger geworden. Hamburgerbroodjes hadden we nog
in de vriezer dus dat was een makkie.
Hoe bakken wij patat:
Schil de gewenste hoeveelheid aardappels.
Was deze en snijd ze in plakken en
daarna in repen, de dikte die jij lekker vindt.
Je kunt natuurlijk ook een patatsnijder
gebruiken maar wij snijden ze altijd met de hand.
Was de gesneden patat goed, zodat al
het zetmeel ervan af is.
Droog de patat in een schone
theedoek.
Bak de patat 6 minuten voor in een
frituurpan of een pan met vet of olie op 160 graden.
Doe dit niet in al te grote porties,
anders koelt het vet of olie teveel terug.
Laat de voorgebakken patat helemaal
afkoelen.
Verhit de olie of vet naar 190 graden
en bak de patat nog 1 á twee minuten af tot ze goudbruin zijn.
Dit is afhankelijk van het aardappelras, het ene ras kleurt sneller dan het andere.
Dit is afhankelijk van het aardappelras, het ene ras kleurt sneller dan het andere.
Even uit laten lekken op
keukenpapier, bestrooien met zout en eten maar.
Jaaa lekker!
BeantwoordenVerwijderenHet is dat ik al iets anders in de planning had voor vandaag, anders was het patat geworden.
Leuk met alle foto's erbij.
Hoi Karin en Judith,
BeantwoordenVerwijderenik heb jullie blog genomineerd voor een Liebster Award. Kijk eens op: http://tijmensuikerbiet.blogspot.nl/2013/04/nee-zo-ging-het-niet-maar-ik-kreeg-wel.html
Veel plezier ermee en wie weet hoeveel nieuwe kijkers dit weer oplevert!
Dankjewel Theo! Erg leuk dat je dat gedaan hebt :)
BeantwoordenVerwijderenzelf gesneden patat is altijd het best om van te beginnen. Jouw frieten zien er wel wat bruin uit op het einde. Misschien iets lagere temperatuur kiezen?
BeantwoordenVerwijderenHet klopt dat ze wat aan de bruine kant zijn,dat komt door het aardappelras wat gebruikt is. Het ene ras blijft bleek en het andere ras is na het voorbakken al bijna op kleur. Wij vinden bruine patat lekker dus dat valt dan weer mee :-)
Verwijderen