Pitabroodjes |
Zelf
pitabroodjes maken, niet moeilijk en zo veel lekkerder dan uit de winkel.
Het meeste
werk is het wachten maar als ze eenmaal in de oven gaan zijn ze binnen een paar
minuten klaar.
Het is heel
leuk om te zien hoe de broodjes opbollen.
Het enige
wat ik niet helemaal snap is dat de bovenkant (het opgebolde gedeelte) veel
dunner is dan de onderkant.
Desalniettemin smaken ze super!
Ingrediënten voor 8 flinke broodjes:
575
gram bloem
340
ml water
Bereidingswijze:
Meng
de bloem, water, gist en honing door elkaar tot het een een bal vormt. Laat dit 10
minuten rusten.
Doe het zout en de olie er door en kneed er een soepel deeg van.
Maak er een bol van zodra het deeg
goed is.
Vet een kom in met olie en leg het
deeg erin. Keer het deeg een keer zodat alle kanten bedekt zijn met wat olie.
Dek de kom af met vershoudfolie of
een douchemuts.
Laat
het 90 minuten rijzen (of tot het 2 x zo groot is geworden, dit ligt aan de
omgevingstemperatuur)
Verwarm
de oven voor, op de heetste stand, 250° C of meer.
Laat gelijk een bakplaat of als je
die hebt een pizzasteen mee verwarmen.
Zodra het deeg is gerezen haal je
het uit de kom, druk het plat verdeel het in 8 stukjes en vorm er bolletjes
van.
Strooi een beetje bloem op het
werkvlak (om plakken te voorkomen).
Maak nu van de bolletjes platte
broodjes van ongeveer 15 centimeter in doorsnede.
Dit
kun je met je handen doen maar ook met een deegroller.
Leg
de pita broodjes op de hete pizzasteen of bakblik en bak ze ± 3 minuten. Zodra
ze opbollen zijn ze klaar.
Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Snijd
de pita broodjes open en vul ze met wat je lekker vind, dit kan van alles zijn;
falafel, shoarma, vis, vlees, kaas of de overheerlijke tuinbonen salade van
Ottolenghi, eerder op dit blog geplaatst.
Pitabroodje met tuinbonensalade |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten