maïsrisotto |
We
hebben altijd een stukje moestuin van zo’n 2x2 meter met maïs.
Het
is het beste om maïs in een vierkant te telen, de bestuiving is dan beter dan
dat je het op rij zet.
Afgelopen
jaar hadden we een prima opbrengst. We breken de kolven van de steel, halen de
schutbladeren eraf en koken ze ± 5 minuten, daarna snijden we de korrels eraf
en vriezen deze in.
Het
is zaak om de maïs zodra deze geplukt is zo snel mogelijk te bereiden dan zijn
ze super zoet, hoe ouder de kolven hoe meliger.
Dat
komt omdat, zodra de kolf is geplukt de suikers worden omgezet in zetmeel, hoe
verser de kolf hoe zoeter dus lekkerder.
Als
de kolven al wat ouder zijn moeten ze ook langer koken.
Dit
recept komt uit Home Made Zomer van Yvette van Boven.
Ik heb het al een paar keer eerder gemaakt, we vinden het heerlijk.
Ik heb het al een paar keer eerder gemaakt, we vinden het heerlijk.
Het recept is wat aangepast, ik gebruik een bouillonblokje en doe er nog twee
laurierblaadjes bij.
Peterselie
hebben we altijd wel in de tuin maar door de late vorst hebben we nu niks.
Ik
heb van ellende maar een plantje gekocht, straks is er weer in overvloed maar
daar hebben we nu niks aan…
Ingrediënten voor twee personen:
1
ui of 2 sjalotjes, gesnipperd
1
el boter
200
g risottorijst
1
glas droge witte vermouth
2
laurierblaadjes
200
g maïs
1
klein bosje peterselie
75
g Parmezaanse kaas, geraspt
50
g boter
Bereidingswijze:
Breng
600 ml water aan de kook en los hierin een groentebouillonblokje op.
Verhit
in een pan met dikke bodem de el boter, fruit hierin de ui.
Voeg
de risottorijst toe en roer tot de korrels glazig beginnen te worden.
Blus
af met de witte vermouth, laat het even lekker bruisen zodat de alcohol
verdampt.
Doe de laurierblaadjes erbij en schep
vervolgens lepel voor lepel de kokende bouillon toe, tot de risotto romig en
gaar is.
Voeg
dan de maiskorrels, peterselie, boter en de Parmzaanse kaas toe.
Roer
het geheel door, doe de deksel op de pan en doe het vuur uit, laat een paar minuten zo
staan tot de boter is gesmolten.
Je kunt het bij varkensvlees of gebraden kip eten, ik heb er ook wel eens kalkoen balletjes bij gemaakt
Deze keer hebben we het zo gegeten, een lekkere vegetarische maaltijd.
Je kunt het bij varkensvlees of gebraden kip eten, ik heb er ook wel eens kalkoen balletjes bij gemaakt
Deze keer hebben we het zo gegeten, een lekkere vegetarische maaltijd.
Wat een ellende zo'n peterselieplantje... ;)
BeantwoordenVerwijderen