vrijdag 31 mei 2013

Geroosterde forel met tijm





Weer eens een recept met vis, forel deze keer.
Lekker visje, heel zacht van smaak ik denk ook voor degene die niet zulke viseters zijn.
We hadden ieder een forelletje, je kunt ook filets kopen maar wij hadden de hele vis.
Je hebt dan uiteraard wel graten maar als je een beetje weet hoe de graten zitten is dat ook wel te doen.
Het recept is van Jamie Oliver, ik denk uit zijn allereerste boek ‘The naked Chef’. Met dat boek heeft hij heel wat teweeg gebracht, er zijn heel veel mensen gaan koken na dit boek en de tv serie die erbij hoorde. Hij had toen niet durven dromen wat hij nu heeft bereikt, zoveel boeken verkocht en tv series gemaakt, het kan raar lopen.
Het recept is eenvoudig maar lekker, we hadden er aardappeltjes uit de oven bij en een groene salade van eigen bodem.

Het is natuurlijk ook heerlijk om de forel op de BBQ te bereiden!

Ingrediënten voor 2 personen: 

2 forellen
1 flinke hand verse tijm, alleen de blaadjes 
zeezout en zwarte peper uit de molen
1.5 el olijfolie
1 citroen
2 laurierblaadjes, zo mogelijk vers

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op de hoogst mogelijke temperatuur.
Was de forellen van binnen en van buiten en dep ze droog met keukenpapier.
Wrijf in een vijzel de tijm fijn met een ½ theelepel zeezout en de olijfolie. Wrijf de forellen met dit mengsel in zowel de buikholte als het vel.
Snijd de citroenen doormidden en snij de de uiteinden eraf, zodat ze kunnen staan.

Maak met de punt van een mes een insnijding in het vruchtvlees van de citroenhelften en steek er een laurierblad in. Leg de forellen en citroenen in de braadslee en bak ze ongeveer 10 minuten in de oven. Je kunt controleren of de forellen gaar zijn door te proberen in het dikste stuk van de forel het vissenvlees van de graat te trekken. De forel is gaar als dat gemakkelijk gaat. Zo niet, zet de vissen dan nog een paar minuten terug in de oven. Tegen de tijd dat de forel gaar is, moet het vel krokant zijn. De geroosterde citroenen moeten nu mooi zoet en ietwat zacht zijn, de laurier geeft er ook extra smaak aan.





donderdag 30 mei 2013

Linzen met gegrilde aubergine





Ik had dit recept al een paar keer op andere blogs gezien, maar zelf nog nooit gemaakt.
Het is weer een recept van Ottolenghi uit zijn boek Plenty, je gaat bijna geloven dat alle recepten in dit boek lekker zijn, want ook dit is weer heerlijk.
Wij houden van linzen en geroosterde aubergine dus kon het eigenlijk niet missen dat we het lekker zouden vinden.

De meeste tijd gaat eigenlijk in het roosteren van de aubergines zitten, dit kun je op het gasstel doen of in de oven. Wij koken niet op gas dus moet het wel in de oven.
Normaal zet ik de aubergines gewoon in de oven op 200°C voor ongeveer een uurtje, dan zijn ze mooi zacht en gaar.
In het boek staat dat je ze onder de gril moet leggen voor een uur, dan zijn ze helemaal zwart geblakerd en ingezakt. Dat was ook zo, ik vond de smaak prima maar de opbrengst maar matig, er lijkt wel minder aubergine over te blijven dan wanneer je ze gewoon in de oven gaart.

Denk er wel om als je ze in de oven gaart of onder de gril dat je ze met een mesje op diverse plaatsen inprikt anders zullen ze ontploffen, ja dat is echt zo, en ja dat is veel werk om weer schoon te maken…..
Het recept is voor vier personen maar bij ons ging het bijna op met zijn tweeën.

Ingrediënten:

Voor 4 personen
2 middelgrote aubergines
2 eetl.  goede  rodewijnazijn
200 g linzen (bv. Puy- of Castelluccio-), afgespoeld
3 kleine wortelen, geschrapt
2 stengels bleekselderij
1 laurierblad
3 takjes tijm
½  witte ui
3 eetl. olijfolie, plus extra om te besprenkelen
12 cherrytomaatjes, doormidden gesneden
1/3   theel. bruine basterdsuiker
1 eetl. van elk: fijngesneden platte peterselie, koriander en dille
2 eetl. crème fraîche (of naturel yoghurt als je dat liever hebt)
zout en zwarte peper

Bereidingswijze:

Bedek om de aubergine boven de gasvlam te grillen (de meest effectieve manier) het gebied rond de gasbranders met aluminiumfolie. Leg de aubergines direct boven 2 halfhoog brandende gasbranders en rooster ze 12-15 minuten; keer ze regelmatig met een metalen tang tot het vruchtvlees zacht en rokerig en de schil overal geblakerd is. Houd ze steeds in de gaten zodat ze geen vlam vatten.
Kerf voor een elektrisch fornuis de aubergines met een scherp mes rondom op een paar plaatsen in. Leg ze op een met aluminiumfolie beklede bakplaat en zet ze 1uur direct onder de hete grill; keer ze een paar maal. De aubergines moeten helemaal zijn ingezakt en de schil moet geblakerd en opengescheurd zijn.

Verhit de oven tot 140 °C.
Snijd de aubergines overlangs door en schep het vruchtvlees in een vergiet, gooi de donkere schil weg. Laat het vruchtvlees minstens 15 minuten uitlekken en meng er dan pas royaal zout en peper en 1/2 eetlepel azijn door.

Doe terwijl de aubergines worden gegrild de linzen in een middel­grote pan. Snijd 1 wortel doormidden en een halve stengel bleekselderij in stukken en doe ze in de pan. Voeg laurier, tijm en ui toe, overgiet alles met water en breng het aan de kook. Laat de linzen op laag vuur maximaal 25 minuten koken tot ze gaar zijn; schuim het oppervlak af en toe af. Giet ze af in een zeef. Gooi wortel, bleekselderij, laurier, tijm en ui weg en doe de linzen in een mengkom.
Voeg de overgebleven azijn, 2 eetlepels olijfolie en royaal zout en peper toe, vermeng alles goed en houd de linzen warm.

Snijd de overgebleven wortelen en bleekselderij in blokjes van 1 cm en meng ze met de tomaatjes, de overgebleven olie, suiker en een beetje zout. Verdeel het mengsel in een ondiepe ovenschaal en zet hem 20 minuten in de oven; de wortel moet dan beetgaar zijn.

Schep de groenten door de nog warme linzen, voeg de gehakte kruiden toe en meng alles. Proef en doe er eventueel nog zout en peper bij. Schep de linzen op de warme borden. Schep in het mid­den wat aubergine en zet er een dot crème fraîche of yoghurt op. Sprenkel er een beetje olie over.






woensdag 29 mei 2013

Meiraapjes in Franse stijl


 
 
Meiraapjes worden ook wel meiknol of knolraap genoemd. Ik ken ze vooral uit de Franse kookboeken, in het gerecht ‘pot-au-feu’ bijvoorbeeld, vandaar dat ik voor een Frans recept heb gekozen.  Als je in Frankrijk op een boerenmarkt bent zie je overal liggen, deze mooi gekleurde groente. Je moet er wel van houden, ze zijn iets bitter van smaak.

Ingrediënten, voor 2 personen
8 Meiraapjes
2 bosuitjes, in ringen
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 eetl boter
1 eetl olijfolie
2 takjes tijm
1 laurierblad
Zout en peper
100 ml witte wijn
½ eetl Dijon mosterd
1 eetl crème fraîche
1 eetl peterselie, fijngesneden
2 eetl bieslook, fijngesneden
 
Bereiding
Boen de meiraapjes goed schoon en verwijder de steelaanzet en het kontje.
Snijd ze in kwarten of door de helft.

 Verhit in een pan de olie en boter. Fruit de bosui enkele minuten op laag vuur, zonder te kleuren.  Voeg de meiraapjes en de knoflook toe en bak enkele minuten op niet te hoog vuur.
Voeg tijm, laurierblad en de witte wijn toe evt. nog en scheutje water. Laat met de deksel op de pan zachtjes gaar stoven in ongeveer 15 minuten. De raapjes moeten net gaar zijn, laat ze vooral niet stuk koken.

 Neem de pan van het vuur. Roer de mosterd, crème fraîche en peterselie in een kommetje los en schenk het bij de raapjes, roer voorzichtig tot je een mooie saus hebt. Breng op smaak met peper en zout.
Bestrooi met de bieslookringetjes.




dinsdag 28 mei 2013

Beschuit met muisjes.....





Afgelopen zondag was het zover, onze boomeend is moeder geworden van zeven schattige pulletjes.
We hadden er een hard hoofd ik, ze zat al bijna vier weken op haar nest, zo lang kon dat toch niet duren?
Ze zat er helemaal alleen, er was geen woerd die haar af en toe af loste zodat ze even kon eten en de benen strekken.
We hebben haar de laatste twee weken elke ochtend en avond maar een sneetje brood gevoerd. Ik heb er speciaal brood voor gekocht, lekker licht bruinbrood wat ik eerst even weekte in water zodat het zo naar binnen slobberde.
Ze was wel een beetje schuw als ik haar voerde maar de honger overwon, ze at gretig haar broodje op.
Er werd al gezegd dat we voor de gek werden gehouden, dat er helemaal geen eieren waren en dat de eend daar wel lekker zat met regelmatig een broodje....





Maar afgelopen zondagmorgen was het anders, ze zat hoger op haar nest en ze wilde niet veel van me weten, ze blies zich helemaal op om indruk te maken…..
Ik heb haar met rust gelaten, had wel een vermoeden dat er onder haar buik een wonder geschiede.
We zijn er de hele zondag mee bezig geweest, op een afstand stonden we paraat met verrekijker, foto en film apparatuur om dit vast te leggen.






We hoorden wat gepiep en af en toe kwam moeder zover omhoog dat je haar kleine pulletjes kon zien. Zo schattig, die kleine donzige beestjes die gelijk al zo uit het ei rondstappen en happen naar de klimop…



Nu was het wachten op de evacuatie van boom naar sloot, elke keer als moeder aanstalte maakte om de sprong te wagen slopen we naar de garage om dat te aanschouwen en vast te leggen. Helaas ze bleef op haar nest, wachten tot de kust echt veilig was…..










De volgende morgen werd ik om 6.30 uur wakker, gelijk naar de bijkeuken om te kijken of ze der nog zat, nee, het nest was leeg.
De floeper zomaar weg zonder ons gedag te zeggen. Ik heb de meeste slootjes achter ons huis geïnspecteerd opzoek naar onze boomeend met kroost, helemaal niks.







Vanmorgen vroeg voordat ik naar mijn werk ging toch nog even vlug kijken of ik wat zag.
Ja hoor daar was moeder eend met haar zeven pullen, geweldig hoe ze daar in het slootje zwommen, alsof ze nooit anders hadden gedaan.
Zondag nog in een ei en nu al zwemmend door de grote boze wereld, want die is er zeker voor zulke lekkere hapklare pullen.





Vanmiddag uit het werk direct de camera gepakt en weer opzoek naar moeder en pullen. Oh jee wat nu weer, alle slootkanten gemaaid, alle bescherming weg, waar zijn ze gebleven….
Gelukkig is bij ons achter nog een slootje wat aan het bos grenst, de boskant is niet gemaaid en daar waren ze dus, lekker dobberend door het kroos.



Maar om een redelijk foto te kunnen maken moest ik dichterbij, moeder had me al gauw op de radar en ging mooi het riet in, veilig voor dat grote monster (ik dus).
Ik ben doorgelopen en verderop gaan wachten, na een half uurtje kwamen ze weer tevoorschijn, met zijn alle achter moeder aan.
Voorzichtig dichterbij geslopen en een paar foto’s geknipt.







Wat een geweldig gezicht moeder eend met haar (nog) zeven kindertjes.

Nu maar hopen dat er niet teveel zullen sneuvelen, we gaan der maar vanuit dat er een paar over zullen blijven…. De natuur is wat dan aangaat hard.

Het is helemaal een beetje een raar gevoel nu onze boomeend niet meer op haar nest zit, zullen ze dat bedoelen met het lege nestsyndroom?


 




maandag 27 mei 2013

Crème anglaise (vanillesaus)

Crème anglaise

Gisteren heb ik de rabarberkokoscake gemaakt die Karin eerder op de blog heeft gezet.  We hebben drie rabarberplanten in de tuin staan,  dus op dit moment kunnen we veel oogsten. Vandaar al die rabarberrecepten op de blog. 

Het leukst is natuurlijk de tuin inlopen, rabarber plukken en koken. Maar omdat we zoveel hebben vries ik ook meerdere porties in. Je wast de rabarber, snijd de stelen in stukjes en kunt ze zo rauw in een zak doen. Zo kun je het hele jaar door rabarbercompote maken. Na 21 juni moet je de plant met rust laten en er niet van eten, er zit dan teveel oxaalzuur in de stengels.

Een heerlijk frisse taart, een beetje klef door de yoghurt en de kokos past er goed bij. Een saus is helemaal niet nodig, maar ik had een paar eidooiers over, dus ik heb vanillesaus gemaakt.
Crème anglaise, of gewoon vanillesaus,  is  bij veel taarten of desserts lekker. Je kunt hem warm serveren of laten afkoelen, doe dan wel een stukje vershoudfolie over de saus, anders krijg je een vel. Deze hoeveelheid is genoeg voor 1 taart. De saus is 5 dagen houdbaar in de koelkast.

Ingrediënten
2 eidooiers
75 gram kristalsuiker
1 vanillestokje
200 ml slagroom
250 ml volle melk

 Bereiding
Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het zwarte merg eruit met de achterkant van je mes. Doe dit samen met de vanillepeul in een pannetje met de room en melk. Verwarm, maar breng niet aan de kook. Zet het vuur uit en laat nog ongeveer 10 minuten trekken, zodat de vanillesmaak goed in het roommengsel trekt.

Klop ondertussen in een kom de eidooiers met de suiker tot een witgeel romig mengsel.

Schenk het roommengsel met de vanillepeul bij het ei-suikermengsel, klop met de garde door elkaar en schenk het mengsel weer in de pan.  Je kunt de vanillepeul er nu al uit zeven, maar ik laat ‘m er altijd in tot de saus gebonden is. Zo kan hij nog wat langer smaak geven aan de room.
Verwarm het roommengsel op laag vuur tot de saus mooi gebonden is.  Het mag niet koken.
Blijf roeren met een houten lepel en blijf er vooral bij staan. Als het mengsel niet in beweging blijft krijg je gestold ei op de bodem en dus harde stukjes in je saus.
Het duurt ongeveer 10 minuten tot de saus gebonden is. De saus is klaar als een dikke laag aan de achterkant van de lepel blijft plakken.
Pas dan schenk ik de saus door een vergiet in een kannetje, zodat eventuele oneffenheden eruit gezeefd worden.

Klop de eidooiers en suiker tot een romig mengsel
Schenk het warme vanilleroommengsel bij de eidooiers
Schenk de saus in een kannetje
De rabarberkokoscake

Het recept staat in alle kookboeken. Deze versie is van Janneke Philippi, uit 'Appeltaart'.

zondag 26 mei 2013

Chocoladetaart met pistaches


Chocoladetaart met pistaches



Weer een chocoladetaart, deze keer een recept van Nigella Lawson, uit mijn nieuwe boek ‘Hoe wordt ik een goddelijke huisvrouw’.
Eerder had ik de citroen- frambozen muffins gemaakt, deze staan ook op onze blog.
Nu dus iets met chocolade, daar is een heel hoofdstuk aan gewijd dus is er altijd wel iets lekkers bij, zo niet alles….
Er worden pistaches gebruikt, meestal zijn de recepten met amandel, ook lekker maar dit was weer eens wat nieuws.

De taart wordt geglaceerd, hij wordt daardoor prachtig glanzend, ook de pistaches blijven er dan goed op liggen.
Je kunt het glaceren ook achterwege laten.
De taart is heerlijk als dessert met bijvoorbeeld frambozen, wij hebben hem gewoon gegeten bij de thee, ook niet te versmaden!

Ingrediënten voor het beslag:

150 g pure chocolade, in stukjes
150 g fijne kristalsuiker, verdeeld in 3x 50g
150 g pistaches
150 g boter
6 grote eieren, gesplitst
½ citroen (om de kom voor de eiwitten te ontvetten)
snuf zout

Springvorm ø 24 cm, ingevet

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 190°C.
Smelt de chocolade, in de magnetron of au bain-marie.
Maal 50 gram van de suiker met de pistaches tot poeder in de foodprocessor.
Doe er de boter en nog 50 gram van de suiker bij, pulseer tot je een glad mengsel hebt.
Dan één voor één de eidooiers erbij, druk na elke dooier op de pulse-knop.
Laat de machine draaien en giet door de vulschacht de afgekoelde gesmolten chocolade erbij.

Ontvet de kom voor de eiwitten. Klop de eiwitten met het zout tot het schuim in zachte pieken blijft staan. Klop er geleidelijk de resterende 50 gram suiker door tot het schuim stevig is en glanst.
Doe ± 1/3 deel van het eiwit bij het beslag en meng dit met de pulsknop.
Spatel er nu in drie delen het overige eiwit door.

Giet het beslag in de vorm en zet het 20 minuten in de oven. Temper dan de oven naar 180°C. en laat nog 20 tot 25 minuten bakken, of tot hij gaar is.
Dat is het geval als de rand van de taart van de vorm begint los te komen.
Laat hem 15 minuten afkoelen op en rooster voordat je hem uit de vorm haalt.
Geef hem de toplaag als hij helemaal is afgekoeld.

Ingrediënten voor de toplaag:

150 g pure chocolade, in stukjes
1.5 dl slagroom
Drupje oranjebloesemwater, desgewenst, ik had een dopje rozenwater gebruikt
2-4 el grof gehakte pistaches



Verhit de chocolade, slagroom en eventueel het oranjebloesemwater in een pan met dikke bodem, op laag vuur. Ga kloppen als de chocolade gesmolten is.
Het mengsel mag dun blijven, dan loopt het mooi over de taart en langs de zijkanten.
Giet het mengsel op de taart en verdeel de pistaches erover.






zaterdag 25 mei 2013

Zalmfilet met parmezaan-broodkorst en spinazie





We hebben een heleboel spinazie in de moestuin. Op de markt had ik gistermiddag twee zalmfilets gekocht, dat is altijd een goede combi. We vonden het een heerlijk gerecht, lekker met aardappelpuree.

Ingrediënten
2 zalmfilets
1 kleine ui, gesnipperd
een vergiet vol spinazie, gewassen, niet drooggemaakt
1 eetl olijfolie
2 sneetjes oud brood
1 teentje knoflook, geperst
3 takjes peterselie, fijngesneden
2 eetl boter
50 gram parmezaanse kaas, geraspt (of Goudse kaas)
200 gram kerstomaten, gehalveerd, of in kwarten
75ml slagroom
peper, zout en nootmuskaat

Bereiding
Verhit de olie en fruit de ui hierin. Voeg de spinazie toe en laat in ongeveer 10 minuten smoren, totdat het aanhangende water van de spinazie verdampt is. Breng op smaak peper, zout en nootmuskaat.

Voor de broodkorst gebruik je oud brood.  Ik heb nu 2 sneetjes zelfgebakken brood uit de vriezer in de warme oven laten ontdooien en knapperig laten worden.
Maal grof in de keukenmachine (of snijd fijn) en bak de broodkruimels in de boter tot ze goudbruin en knapperig zijn. Voeg de knoflook en peterselie toe en bak kort mee, laat iets afkoelen en meng vervolgens de kaas erdoor.
Dit broodmengsel is heerlijk, knapperig en hartig. Het lijkt me ook lekker op kipfilet of over geroosterde gehalveerde tomaten.

Leg de spinazie in een ovenschaal, verdeel de tomaatjes erover. Schenk de room over de spinazie.
Leg de zalmfilets op de spinazie, bestrooi met peper en zout. Verdeel het broodmengsel over zalmfilets, druk iets aan en bak daarna 20 minuten in een oven op 180 graden.
 
Gebakken broodkruim met peterselie en knoflook
 
 
 


Het recept komt uit Foodies

vrijdag 24 mei 2013

Crumble met rabarber met een vleugje gember


Rabarbercrumble


Weer een recept met rabarber, dit keer een dessert.
Het recept komt uit het boek ‘Thuis bij Jamie’ van Jamie Oliver.
Één van zijn vele boeken, we hebben er nog een paar op de plank staan (wie niet), af en toe wordt er wat uit gekookt zo ook deze crumble, heerlijk fris met een vleugje gember.
Ik vind een kilo rabarber wat veel, ik maak meestal maar de helft of zelfs nog minder. Wel maak ik altijd het hele recept voor het crumblemengsel, gebruik dan wat ik nodig heb en vries wat over is in. Heel erg handig voor een volgende keer, als je maar twee kleine crumble’tjes’ wilt maken met wat voor fruit dan ook.


Ingrediënten voor de rabarber:


1 kg rabarber, schoongemaakt en in stukken gesneden
100 g bruine basterdsuiker
geraspte schil en het sap van een sinaasappel

Voor het crumblemengsel:

100 g bloem
100 g koude boter
100 g havervlokken
100 g bruine basterdsuiker
2 bolletje stemgember, gehakt

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de rabarber en de suiker in een pan. Voeg er het sap en de schil van de sinaasappel aan toe, leg het deksel op de pan, breng het mengsel aan de kook en laat het een paar minuten op het vuur staan. Haal het deksel van de pan en laat de rabarber nog 5 minuten zachtjes koken, tot de stukken een beetje zacht zijn geworden. Schep de rabarber in een grote ovenschaal of in eenpersoons schaaltjes en strijk de bovenkant glad.

Wrijf voor het crumblemengsel de bloem en boter met je vingers door elkaar tot het mengsel de substantie van fijn broodkruim heeft. Roer de havervlokken, de rest van de suiker en de stemgember erdoor. (Als je wilt, kun je het crumblemengsel ook in een keukenmachine maken. Hak dan eerst bloem, boter, suiker en stemgember door elkaar, doe vervolgens de havervlokken erbij en hak het mengsel dan nog eens 10 seconden.) Strooi het crumblemengsel over de rabarber en zet de schaal 40 tot 45 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de rabarber begint te pruttelen en de crumble mooi goudbruin is.
Lekker warm uit de oven met een klodder crème fraîche.





donderdag 23 mei 2013

Krenten of rozijnenbrood



Rozijnenbrood

Er moesten weer krentenbollen gebakken worden maar ik gunde me niet veel tijd, er was buiten ook nog genoeg te doen.
Krentenbrood is een stuk makkelijker daarom dat maar een keer. Het deeg is het zelfde werk maar je hoeft alleen het brood te vormen en niet al die bolletjes te maken.
Ik had al een recept, een jaar of wat terug al uitgeprint, ik denk van Levine haar blog.
Het recept is met karnemelk en water, we hadden geen karnemelk in huis en heb het met alleen melk gemaakt. 
En rozijnen ipv krenten, ik heb de dubbele hoeveelheid van alles gedaan, dat was goed voor twee grote broden.

Het was een vrij nat deeg, maar de krenten/rozijnen moesten niet worden geweekt dus die zouden ook nog wel wat vocht opnemen. Ik heb er dus geen bloem bij gedaan om het droger te maken.
De eerste rijs was twee uur, ik heb 1 ½ uur aangehouden, toen de broden gevormd en in de broodblikken gedaan. De tweede rijs heb ik een uur aangehouden, dat ging geweldig, ze kwamen boven de blikken uit.
Gelukkig zijn ze in de oven niet ingezakt maar prachtig rond gebleven.
Heerlijk rozijnenbrood, een hele goede vervanger van de krentenbol.

Ingrediënten voor 1 groot brood of twee kleintjes:

475 g tarwebloem
6 g droge gist
20 g suiker
1 ¼ tl kaneel (optioneel)
9 g zout
1 ei
30 g zachte ongezouten roomboter
300 ml melk
        Het recept is met 120 ml karnemelk en 180 ml water, kamertemperatuur
300 g krenten of rozijnen (of een mix daarvan)


Bereidingswijze:

Meng de bloem, gist, suiker en kaneel 
in de kom van de keukenrobot (KitchenAid). Voeg het ei, boter, melk (of karnemelk en water) toe en kneed het tot een mooi deeg.
Doe het zout erbij en kneed het nog 15 minuten.
Kneed er de laatste 2 minuten de krenten of rozijnen door, tot deze goed verdeeld zijn.

Doe het deeg in een licht ingevette kom, keer het deeg zodat alle kanten bedekt zijn met olie.
Dek af met plastic en laat op een warme plaats ± 1.5 uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is.

Verdeel het deeg in twee gelijke stukken als je twee kleine broodjes wilt of maak één groot brood (voor een vorm van ± 30cm).
Vorm er broodjes of een brood van en leg het deeg in de ingevette vorm(en).
Dek af met plastic folie en laat 60 – 90 minuten rijzen op kamertemperatuur (tot bijna het dubbele volume)
Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
Bak het brood in het midden van de oven in 35 – 40 minuten gaar en bruin.
Haal de broden uit de oven en los ze uit het bakblik, laat afkoelen op een rooster.
Heerlijk met roomboter!





woensdag 22 mei 2013

Tomatensalade

 
Prachtige coeur de boeuf tomaten uit Frankrijk. Een simpele salade, maar de dressing met sherryazijn en peterselie is er heerlijk bij.
De tomatenplantjes in de kas gaan goed, ik heb ze vandaag in de grond gezet, naast lange geribbelde kunststofstokken, zodat ik ze makkelijk aan kan binden.
Dit jaar hebben we weer verschillende rassen, ik ben erg benieuwd!

Ingrediënten
1 of 2 grote tomaten, in plakken gesneden
Basilicumblaadjes
4 eetl olijfolie
1 eetl sherryazijn
1/2 sjalotje, fijngesneden
1/2 teentje knoflook, fijngesneden
1 eetl peterselie, fijngesneden

Bereiding
Snijd de tomaten in plakken. Maak de dressing met de overige ingrediënten. Lepel de dressing over de tomaten en bestrooi met extra basilicum en fijngesneden sjalot.








dinsdag 21 mei 2013

Aardbeientiramisu




 

 
De aardbeien in de kas gaan als een speer. Er zijn veel bloemetjes en er hangen al veel kleine groene aardbeitjes aan. Nog even geduld en dan kunnen we een heleboel aardbeientaarten gaan maken en beschuitjes beleggen.
 
Dit recept zag ik laatst bij de Glazen Vork en op die blog zijn de foto's altijd fantastisch, waardoor je meteen zin krijgt om het na te maken. Ik heb het niet met aardbeiensaus gemaakt, maar met aardbeienlikeur.
Deze hoeveelheid is genoeg als dessert voor 6-8 personen. Ik heb een dubbele hoeveelheid gemaakt in een schaal van 22x22 cm.
 
Ingrediënten
1 pak lange vingers
250 ml slagroom
250 gram mascarpone
30 gram basterdsuiker
1 bak aardbeien
sap van 1 sinaasappel
scheut aardbeienlikeur (van Bols)
 
Bereiding
Klop de slagroom, suiker en mascarpone luchtig met een garde (of KitchenAid).
Pers de sinaasappel uit en meng het sap met een scheut aardbeienlikeur (naar smaak).
Leg de langevingers kort in het sap, zodat ze vochtig worden, maar niet te klef.
 
Leg op de bodem van de schaal een laag langevingers, schenk de helft van het marcarponemengsel erop en bedek met plakjes aardbeien.
Leg daarop weer een laag langevingers en de rest van de mascarpone.
Bedek met folie en laat een paar uren in de koelkast opstijven (of een nacht).
Bedek vlak voor het serveren opnieuw met aardbeienplakjes. Je kunt er eventueel nog wat witte chocolade over raspen of er wat extra aardbeiensaus bij serveren.
Een heerlijk dessert! Makkelijk als je veel eters krijgt, omdat je het de dag van te voren al kunt maken.
 
 

 



maandag 20 mei 2013

Onderstebovencake met rabarber



Onderstebovencake met rabarber



En weer een recept met rabarber, we moeten het nu waarnemen, de struiken zijn nu op hun mooist.
We hebben maar twee struiken maar nu ze het goed doen is dat genoeg. Vorig jaar heb ik nog rabarber gekocht, onderweg bij een stalletje. Dat vind ik het leukst, bij mensen die hun waar te koop aanbieden op een tafeltje met een potje ernaast waar je het geld in doet.

Wij hebben het ook een aantal jaren gedaan, ‘vaste planten te koop’ allemaal kratjes op het oprijpad met plantjes, naamkaartjes erbij en een klein geldkistje aan de muur geschroefd.
Dat moest wel anders werd het meegenomen, ook werden er wel plantjes meegenomen zonder te betalen, maar het merendeel van de kopers was eerlijk.
Nu hebben we dat niet meer, er komt toch wel heel wat werk achter weg, al ging het vanmorgen nog wel door me heen om tomatenplanten aan de weg te zetten. Ik heb de laatste in het kasje geplant maar heb er nog over….. misschien dat we er nog iemand blij mee kunnen maken, het is zonde om ze weg te doen.

De rabarber dus, deze keer een recept uit ‘Vers uit de tuin’ van Sarah Raven, Judith heeft er ook een recept voor rabarbertaart uit gemaakt en geblogd, dit is weer een ander recept.
Het is een geweldig mooi boek met prachtige foto’s helemaal voor mensen met een moestuin(tje).
De rabarbertaart is heerlijk, lekker fris zoals rabarber hoort te zijn en niet moeilijk om te maken.
Ik maak deze taart in een siliconenvorm, dan lekt er geen suiker en vocht uit, je kunt hem als hij is afgekoeld gemakkelijk omdraaien en de vorm eraf halen.
Het recept is voor in een koekenpan met een ovenbestendig handvat.




Ingrediënten:

500 g rabarber
60 g bruine basterdsuiker
60 g boter
geraspte schil van 1 sinaasappel
125 g boter
175 g suiker
3 eieren
175 g bloem
1 tl bakpoeder
½ tl zout
1 el melk
amandelschaafsel, geroosterd
poedersuiker, om te bestrooien

Werkwijze:

Verwarm de oven voor tot 180°C.
Snijd de rabarber in schuine stukjes van ca 5 cm. Smelt de boter met de bruine suiker in een koekenpan ø26cm, voeg de geraspte sinaasappelschil toe en neem van het vuur.
Ik giet dit in een siliconenvorm en verdeel daar de stukjes rabarber over, je kunt ook de koekenpan als vorm gebruiken.
Roer de boter met de suiker romig, klop er één voor één de eieren door. 
Zeef de bloem met het bakpoeder en zout en vouw dit door het eiermengsel. Meng de melk erdoor.
Verdeel het beslag over de rabarber.
Bak de cake circa 30 minuten tot hij stevig aanvoelt.
Laat hem 20 minuten afkoelen en stort hem op een platte schaal, bestrooi met de amandelschaafsel en poedersuiker.
Je kunt hem warm serveren met gezoete crème fraîche, wij hebben hem op kamertemperatuur gegeten, dat is ook heerlijk.





NRelate Widget