dinsdag 2 april 2013

Cranberry-walnoten swirl


 
Cranberry-walnoten swirl

 
Met Pasen heb ik dit heerlijke zoete brood gebakken. Het recept sprak me aan, omdat je van het brood repen snijdt die je om elkaar heen draait in de vorm. Dat leek me nou een leuk klusje.
Je kunt een vorm van 30 cm doorsnee gebruiken, of twee vormen van 20-22 cm. Ik heb een grote vorm gebruikt en heb er nog een minibroodje bij gemaakt, door 1 reep deeg op te rollen. Dan lijkt het op een kaneelbroodje dat je wel eens in een croissanterie ziet (maar dan veel lekkerder natuurlijk).

Het recept komt van Levine. Zij heeft het van cookingbread.com.

Ingrediënten
120 gram water
120 ml melk
110 gram zachte ongezouten roomboter
100 gram suiker
8 gram droge gist
1 groot ei, geklutst
ongeveer 520 gram tarwebloem (ik heb molenbloem gebruikt)
9 gram zout

Vulling 1
110 gram gedroogde cranberries
100 gram walnoten, gehakt

Vulling 2
50 gram zachte ongezouten roomboter
50 gram suiker
2 tl kaneel

Afwerking
1 eigeel
1 eetl melk

Bereiding
Doe het water, de melk en de boter in een steelpannetje en verwarm zachtjes tot de boter gesmolten is. Doe het mengsel samen met de suiker in de kom van de KitchenAid en meng met de platte klopper tot de suiker gesmolten is. Voeg de helft van de bloem toe en mix tot een glad mengsel. Voeg de gist en het losgeklopte ei toe en mix weer tot een glad mengsel. Voeg de resterende bloem in gedeelten toe. Verwissel de platte klopper voor de deeghaak. Voeg nu pas het zout toe.
Mix in ± 15 minuten tot een soepel, maar nog wel kleverig deeg. Het blijft plakken aan de wand en de bodem. Schraap af en toe de wand schoon met een deegschraper.

Vet je handen en je werkplek met wat olie in en stort het deeg hierop. Maak er een bol van.
Doe het deeg over in een met wat olie ingevette kom, 1 keer keren zodat beide kanten met olie bedekt zijn. Laat afgedekt 1½ - 2 uur rijzen. Het deeg zal niet in volume verdubbelen.

Stort het deeg op een ingevette werkplek en druk het deeg uit tot een rechthoek. Verdeel de cranberries en gehakte walnoten erover en vouw ze in het deeg. Meng een paar keer goed.


Deeg met cranberries en walnoten

Laat het deeg afgedekt ± 25 minuten liggen onder folie. Rol het dan met een deegroller uit tot een lap van ± 30 x 40 cm.





Smeer met je vingers de zachte roomboter over het deeg, laat de randen vrij. Bestrooi daarna met de kaneelsuiker. Snij het deeg in repen van 2 - 2,5 cm breed. Rol de middelste reep deeg op.



Leg het deegrolletje in het midden van de bakvorm.
Draai hier de overige repen deeg er 1 voor 1 omheen. Het deeg is zacht, veert mooi mee en ruikt al heerlijk zoet.




Dek af met ingevet folie en laat ± 1 uur rijzen. Verwarm intussen de oven op 190 ºC.
Meng eigeel met melk en bestrijk het brood hiermee. Bak in het midden van de oven in ± 30 minuten gaar en bruin. Eventueel afdekken met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt. Zet de bakvorm op een rooster en verwijder de buitenrand.
Lekker in punten als het brood nog een beetje warm is. Je kunt het prima invriezen.
Ik hou niet erg van zoet brood eerlijk gezegd, maar het is wel erg leuk om te maken.
Een stuk brood besmeerd met roomboter en dan bij de koffie.... mmm




2 opmerkingen:

  1. Daar is ie dan, wat een heerlijk brood, nog even en we kunnen bij jou ook een cursus volgen! Ik geef me bij deze alvast op.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb dit brood pas geleden ook gemaakt. Wat was het zalig hè!
    Het rozijnenbrood met kaneelspiraal op het blog van Levine is ook zo lekker, Ik heb het al 2x gemaakt. Je bent er wel de hele dag mee bezig, maar dan heb je ook wat!

    BeantwoordenVerwijderen

NRelate Widget