zondag 28 april 2013

Het heeft even geduurd maar eindelijk is het zover: Lente!Eindelijk, het wordt wat warmer en dat is in de tuin terug te zien, het heeft lang geduurd maar het begint nu toch langzaam groen te worden.
De fruitbomen staan in knop, het ziet er goed uit vooral de perenbomen hebben heel veel knoppen.
Als dit zo doorgaat krijgen we een super opbrengst maar dan moet het straks als de bloesem bloeit niet meer gaan vriezen, dan blijft er niks van over.

Peren in knop

De peren bloeien altijd als eerste met een witte bloesem, daarna komen de pruimen, ook wit en dan de appels die verbloeien van donker roze naar heel licht roze.


Aardbeien


Het kleinfruit zoals de rode-, zwarte-, witte- en kruisbessen zien er ook goed uit, ik zag van de week al de eerste knopjes in de kruisbessen.
De aardbeien zijn geschoond en hebben koemestkorrels gehad, ook daar komen de eerste groene blaadjes weer tevoorschijn.
Het is nog niet voor te stellen dat daar straks weer heerlijke aardbeien aan komen, vorig jaar was het top, we hebben vergieten vol geplukt.


Friese Wijnbessen
Dit jaar hebben we voor het eerst Friese wijnbessen, twee stekken gekregen van Judith. We hebben ze laten overwinteren in de kas, eerdaags mogen ze in de volle grond.Plantuitjes
Tuinbonen

In de moestuin begint het ook weer wat te lijken, de aardappels zijn gepoot, de plantuitjes geplant en de tuinbonen staan er ook in.


Knoflook
De knoflook hebben we van het najaar al geplant, deze heeft de winter goed overleefd ze hebben nu mooi loof. Komende weken zal het steeds groener worden in de moestuin.


In de kas staan de tomaten, paprika, peper, komkommer en aubergine, deze heb ik afgelopen week in grotere potten gezet, hierin kunnen ze voorlopig  weer verder groeien.

Een paar weken terug hebben we sla, andijvie, diverse soorten kool, koolrabi, venkel, bietjes en mais gezaaid. Deze komen nu  mooi op, het zijn nog hele kleine iele plantjes maar met een paar weken kunnen ze worden uitgeplant.

De siertuin gaat nu heel erg snel, je ziet het met de dag groener worden, de vaste planten  schieten de grond uit, de rozen beginnen uit te lopen net als de Clematissen.     

De Narcissen en Fritellaria’s bloeien, de Primula bloeit en de  Lunaria (Judaspenning) begint te bloeien maar wordt nog veel uitbundiger.

En dan de vogeltjes, ze hebben het er maar druk mee.
Er zijn al een paar nestkastjes bewoond met koolmezen, pimpelmezen en ringmussen. Er zit een eend in de knotwilg te broeden, de merel bouwt zijn nest met bouwmaterialen uit de vijver, de heggemussen hebben weer een plekje gevonden in een buxusbol  en de tortelduifjes zijn op zoek naar een geschikte plek om hun nest te bouwen. We horen de tjiftjaf, veldleeuwerik, groenlingen, winterkoninkje, zanglijster en de specht. Kortom alles komt weer tot leven.

Onze Boomeend

Ik maak alle dagen een rondje door de tuin om te zien wat er weer veranderd is.
Volgende week is het Mei dat vind ik één van de mooist maanden, alles is dan zo fris groen, de bloesem bloeit, de zon krijgt meer kracht, misschien zelfs al een keertje buiten eten…..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

NRelate Widget