donderdag 18 april 2013

Curry van Runderkofta uit Bangladesh



Curry van runderkofta


Vorige week vrijdag zijn we naar de Amazing Oriëntal in Beverwijk geweest, een mega grote winkel met alles voor de Oosterse keuken.
Één keer in de zoveel tijd gaan we erheen om in te slaan, ik maak dan van te voren een lijstje met wat we willen hebben.
Ik kijk altijd even op de site van Aziatische-ingredienten welke merken het beste zijn want, als je daar eenmaal bent zie je door de bomen het bos niet meer, en de Chinese tekens zijn niet mijn sterkste kant dus dan is een beetje voorbereiding wel handig.
Wat we oa gekocht hebben is: verse geelwortel (koenjit), laos (galanga), citroengras (sereh), limoenblad (lime leaves), pandan blad,  kerrieblad (curry leaves), kemirinoten, bevroren kokos, rijstazijn, Kecap Manis van ABC, gedroogde garnalen en nog wat dingetjes.

We houden van de oosterse keuken dat mag duidelijk zijn, het boek ‘Rick Stein  ontdekt de Oriënt‘ wordt dan ook regelmatig gebruikt voor weer een nieuw recept, zo ook deze keer.
Heerlijke gehaktballetjes in een oosterse saus, erbij hadden we pandanrijst en broccoli .

Ik heb het hele recept gemaakt en daar twee porties van in de vriezer gedaan

Ingrediënten:

2 el korianderzaad
2 el komijnzaad
2 el garam masala
½ tl chilipoeder (kashmiri)
2 tl kurkumapoeder
135 ml plantaardige olie
600 g uien, gesnipperd
25 g knoflook, geperst
700 g rundergehakt
1 ½ el losgeklopt ei (let op eetlepel)
8 groene kardemompeulen
6 kruidnagels
1 pijpje kaneel van 7,5 cm, in stukjes gebroken
200 g gehakte tomaten, vers of uit blik
1 el tomatenpuree
24 kerrieblaadjes
5 groene cayennepepers, in de lengte opengesneden

Bereidingswijze:

Verhit een pan met dikke bodem op hoog vuur. Doe het koriander- en komijnzaad erin en schud het een paar tellen door de pan tot het wat kleurt en de aroma's vrijkomen. Doe over in een kruidenmolen en maal tot een fijn poeder. Meng dan met de garam masala, het chilipoeder en de kurkuma.

Verhit 6 eetlepels olie in een grote braadpan. Doe de ui en knokloof erin en fruit 10-12 minuten zachtjes tot ze zacht en lichtbruin zijn. Voeg de gemalen specerijen en 1 theelepel zout toe en bak zachtjes nog eens 3-4 minuten. Schep de helft van het mengsel in een mengkom en laat afkoelen.

Voeg het gehakt, het losgeklopte ei en 1 theelepel zout bij het mengsel in de kom en kneed het door elkaar. Maak ongeveer 28 balletjes ter grootte van een golfbal en zet apart.

Doe de groene kardemompeulen, kruidnagels en pijpkaneel bij het uimengsel dat nog in de pan zit. Doe er ook de tomaat, tomatenpuree, 300 ml water, de kerrieblaadjes, chilipepers en een theelepel zout bij en breng zacht aan de kook.
Verhit intussen de rest van de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Doe de gehaktballetjes erin, eventueel in twee porties, en bak ze 2-3 minuten. Keer ze daarbij nu en dan tot ze rondom lichtbruin zijn. Doe ze dan in de saus en dek de pan deels af. Laat, af en toe voorzichtig roerend, 20 minuten sudderen tot de gehaktballetjes stevig zijn en de saus mooi is ingedikt en serveer.



Curry van runderkofta



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

NRelate Widget