dinsdag 16 april 2013

Risotto met kokkels

Risotto met kokkels, of andersom

Ik hou erg van vis, schaal- en schelpdieren. De Nederlandse kokkels worden vooral naar Spanje geëxporteerd. Zonde eigenlijk. Wij eten hier Italiaanse vongole, terwijl we ook eigen kokkels hebben.
Schelpjes zijn heel makkelijk te bereiden. Ik bak ze meestal in olijfolie tot ze opengaan staan en doe er dan veel knoflook en peterselie, peper en zout bij. De kokkel zelf heeft iets zoets.

Dit is ook weer zo'n gerecht waar je tijdens het eten werk van hebt. De rijst gaat in de schelpjes zitten en met een vorkje peuter je de kokkel eruit.
Met pasta of risotto is het ook heerlijk. Dit keer was het meer kokkels met risotto dan andersom. Had namelijk een heel netje van een kilo voor mezelf :)
Daar kun je prima met z'n tweeën van eten, als je er beide van houdt....

Ingrediënten
1 kilo kokkels
1/2 venkel, in blokjes
1 sjalot, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
200 gram risottorijst
scheut witte wijn
2 eetl verse dille, fijngesneden
2 eetl verse peterselie, fijngesneden
kneepje citroensap
2 eetl boter
peper en zout

Bereiding
Bak de sjalot, venkel en knoflook zacht in de boter. Voeg de risottorijst toe en bak een paar minuten tot de rijstkorrels glanzen. Blus af met een scheut witte wijn.
Doe er steeds een flinke scheut water bij, net zo lang tot de risotto romig en bijna gaar is.
Voeg dan de kokkels toe en roer ze door de rijst tot ze open gaan staan. Het vocht dat uit de schelpjes komt geeft de rijst een heerlijke smaak. Daarom heb ik geen visbouillon toegevoegd, maar gewoon water.
Haal van ongeveer de helft van de schelpjes de kokkels eruit en doe ze in de risotto.
Breng op smaak met peper, zout, wat citroensap en meng de dille en peterselie erdoor.
Evt. nog een klontje boter om het smeuïg te maken.




Kokkels

1 opmerking:

  1. Heerlijk! Vandaag gemaakt, wel recept iets aangepast. Zeekraal er door, plakjes licht groen van prei er onder en grapfruitsergementen (grapefruit in de olijfolie leggen) er over strooien :-)

    BeantwoordenVerwijderen

NRelate Widget