Het is al
eind maart maar nog zo extreem koud dat we trek hadden in een verwarmend
stoofpotje. Ik maak dat altijd in de crockpot, die staat dan de hele middag
lekker te pruttelen, de heerlijkste geuren vullen het huis, je hebt er geen
omkijken naar.
Deze keer
is de keuze gevallen op Boeuf Bouguignon, maar dan is het eerste probleem welk
recept, zoveel boeken zoveel recepten…..
Ik heb in
grote lijnen het recept uit ‘Proef de winter’ van Tip aangehouden, ernaast lag
het boek van Julius Jaspers ‘Smart cooking 1’ om een beetje te vergelijken.
Omdat ik
het vlees niet optijd uit de vriezer had gehaald heb ik het niet een nacht
kunnen laten marineren, in ‘Smart cooking’ wordt dit ook niet gedaan dus ik zag
dat niet als een probleem.
De cognac
heb ik weggelaten, omdat we dat niet in huis hebben, ik heb aan het eind ook
geen suiker toegevoegd.
Erbij hadden we gekookte aardappeltjes en snijbonen. Wat over was heb ik in de vriezer gedaan, lekker makkelijk voor een volgende keer.
Boeuf bourguignon |
hoofdgerecht
(4-6 p)
bereiden
ca. 3 uur en 45 min. - wachten 1 nacht (marineren van het vlees)
Ingrediënten:
1 bouquet
garni van 1 laurierbad, 4 takjes tijm en 4 takjes peterselie
½ l rode
wijn (liefst een Bourgogne)
1 kg magere runder- of sukadelappen, in blokken
van 3 cm
4-5 el olijfolie
100 g mager
rookspek, in blokjes
200 g
winterwortel, in schuine plakken
2 uien, in
parten
2 el bloem
40 ml
cognac
3 tenen
knoflook, geplet
200 ml runderbouillon
60 g boter of margarine
250 g
kastanjechampignons
20 kleine
uitjes of 10 sjalotjes, gehalveerd
zout, peper
1 el suiker
2 el
fijngesneden peterselie
extra
nodig: keukenpapier
Leg het
bouquet garni in de wijn en laat het vlees hierin 1 nacht afgedekt marineren.
Zeef de marinade en bewaar het vocht. Neem het bouquet garni uit de wijn en
houd het apart. Dep het vlees droog met keukenpapier.
Verhit 1 ei
olie in een braadpan en bak de spekjes in ca. 10 min. knapperig op laag vuur.
Neem de spekjes uit de pan en voeg nog 1 el olie toe. Roerbak de wortel en ui
in het spekvet in ca. 8 min. goudbruin. Neem de groenten uit de pan en voeg nog
2 el olie toe. Bak het vlees op hoog vuur in delen van 300-350 g rondom bruin.
Voeg eventueel nog 1 el extra olie toe. Strooi de bloem over het vlees en bak
het al omscheppend nog ca. 2-3 min.
Voeg de
groenten, spekjes, cognac en het marinadevocht toe en breng het geheel aan de
kook. Roer de stoofpot goed om, zodat ook de aanbaksels van de bodem loskomen.
Voeg het bouquet garni toe met de knoflook en bouillon. Breng alles aan de kook
en laat de boeuf ca. 2 ½ - 3uur stoven op het laagste vuur, met het deksel op
de pan. Roer nu en dan om.
Verhit ca.
30 min, voor het einde van de stooftijd de boter in een koekenpan. Bak de champignons
en uitjes in ca. 20 min. goudbruin op half hoog vuur. Voeg dit toe aan de
stoofpot en laat alles nog eens ca. 20 min, zachtjes stoven. Breng op smaak met
zout, peper en de suiker. Verwijder het bouquet garni. Garneer met de
peterselie.
Boeuf bourguignon in de crockpot |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten