Afgelopen weekend heb ik maïskoekjes gebakken, we gingen patat eten maar we hadden er niks bij.
De patat maakt Evert altijd, het liefst van eigen aardappelen, en dan de grootste zodat we lekkere grote patat krijgen.
We eten eigenlijk nooit gekochte snacks, ik maak falafel balletjes met eigen gebakken pita broodjes of we maken samen mini loempiaatjes.
Meestal maken we meer zodat er ook nog een paar porties in
de vriezer kunnen voor de volgende keer.
Nu lag er niks meer in de vriezer dus moest er wat nieuws
gemaakt worden.
We hadden nog mais van afgelopen zomer in de vriezer en ik
had deze koekjes in ‘Veg’ zien staan.
Het was heel eenvoudig te maken, en erg lekker, dit gaan we
zeker vaker eten.
Ook leuk om kleintjes te maken voor een verjaardag ofzo.
In het boek wordt er koriander of muntraita bij geserveerd,
wij hadden er zoete chilisaus bij.
Ingrediënten maïskoekjes:
120 g bloem (kikkererwtenmeel)
½ tl bakpoeder
2 tl komijnpoeder
2 tl korianderpoeder
½ tl kurkuma
snufje cayennepeper
½ tl fijn zout
200 g verse of diepgevroren maïskorrels (hoeven niet eerst
te worden ontdooid)
lente-uitjes, boven- en onderkant eraf, in dunne ringen
flinke hand koriander, fijngesneden
½ -1 kleine groene chilipeper, van zaad ontdaan,
fijngesneden (indien gewenst)
160 ml volle melk of water
zonnebloem- of koolzaadolie, voor het frituren
Bereidingwijze:
Maak eerst de raita. Roer de yoghurt en geitenkaas, als je
die gebruikt, door elkaar. Voeg de koriander of munt toe en breng op smaak met
zout en peper.
Zeef voor het beslag alle droge ingrediënten boven een kom.
Schep er de maïs, lente-uitjes, koriander en chilipeper, als je die gebruikt,
door. Roer er langzaam de melk of het water doorheen tot alles goed vermengd is
en je geen klontjes hebt.
Verhit ongeveer 1 cm olie in een pan meteen dikke bodem op
middelhoog vuur tot een blokje wittebrood in 30-40 seconden goudbruin kleurt.
Je zult de koekjes in gedeelten moeten bakken. Laat lepels vol van het beslag
(flinke eetlepels voor grotere, volle theelepels voor kleinere) in de olie
glijden en houd ze hierbij uit elkaar. Doe er niet te veel tegelijk in de pan.
Bak 3 minuten aan elke kant en draai ze een keer. Haal uit de pan en laat op
keukenpapier uitlekken.
Houd de maïskoekjes warm, terwijl je de rest bakt. Dien op
met de koriander- of muntraita.
Voor de koriander- of muntraita:
200 g dikke volle yoghurt (plus 75 g extra als je geen
geitenkaas gebruikt)
ongeveer 75 g verse, heel zachte geitenkaas (indien gewenst)
klein bosje koriander of munt, grof gesneden
zeezoutvlokken
en
versgemalen zwarte peper
Geen opmerkingen:
Een reactie posten