Zuurdesembrood met zonnebloempitten en rozijnen |
Weer een nieuw recept om
zuurdesembrood te bakken, ook weer uit ‘Zuurdesembrood’ van Martin Johansson.
Deze keer geen vloerbroden maar
busbroden,dat kan ook niet anders, het deeg is zo slap, je schept het in het
bakblik.
Het recept is met geweekte
roggevlokken, ik heb deze weggelaten.
Het ging boven verwachting, het
rijzen ging prima, de eerste rijs heb ik 3 uur aangehouden, toen in de
bakblikken geschept en nog twee uur laten rijzen.
Het zag er prachtig uit, mooi
gerezen en allemaal luchtbelletjes.
In de oven ging het mis, het brood
zakte wat in, ik denk dat de tweede rijs te lang heeft geduurd.
We hebben nu broden met een holle
bovenkant ipv een mooie ronde bovenkant.
De smaak ik evengoed prima, het is
een gevuld compact brood. Ik wil dit brood zeker nog een keertje bakken maar
dan met een kortere tweede rijs, kijken of het dan beter lukt.
2 grote busbroden
Dag 1, avond:
Zuurdesem:
100 gr (1 dl) roggezuurdesemstarter
300 ml (3dl) lauw water
18o gr (3 dl) roggemeel
Weken:
200 gr (2,5 dl) roggevlokken
300 ml (3 dl) kokendheet water
Meng starter, water en meel in een
ruime kom. Dek af met huishoudfolie en laat de kom op een warme plaats (bij
voorkeur rond de 22-24 °C) een nacht staan.
Weeg de roggevlokken af, doe ze in
een kom, giet het hete water erover en roer om. Dek de kom af met huishoudfolie
en laat staan.
Dag 2, ochtend:
Het zuurdesem en de geweekte
roggevlokken van gisteren
450 ml (4.5 dl) water
450 gr (7½ dl) sterke tarwebloem
350 g (6 dl) roggemeel
75 gr (1 dl) lijnzaad, heel
100 gr (1.5 dl) zonnebloempitten
20 gr (1 eetl.) zout
150 gr (2 dl) rozijnen
Meng alle ingrediënten, behalve de
rozijnen, door elkaar en kneed 8 minuten in de keukenmachine (4 minuten oplage
snelheid, daarna 4 minuten op iets hogere snelheid). Voeg de rozijnen toe en
kneed nog eens 2 minuten. Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg in 3
tot 4uur tot dubbele grootte rijzen.
Het deeg na de eerste rijs |
Vet twee broodbakvormen met een
inhoud van 1,5 liter in met boter en vul de vormen voor circa 2/3 met deeg. Het
deeg is kleverig, dus gebruik twee lepels om het in de vormen te krijgen.
Bestrooi het deeg met de zonnebloempitten en dek de vormen af met een theedoek.
Laat het deeg staan tot het een paar centimeter is gerezen en er kleine gaatjes
ontstaan. Dit duurt 1 á 2uur. Verwarm de oven ruim op tijd voor op 275 °C;
plaats een rooster iets onder het midden en zet een stevige bakplaat op de
onderste richel.
Het deeg in de broodblikken voor de tweede rijs |
Het deeg in de broodblikken na de tweede rijs |
Zet de broden in de oven en leg een
paar ijsblokjes op de onderste bakplaat. Verlaag de temperatuur na 5 minuten
tot 200 °C en bak het brood nog eens 55-6o
minuten; de kerntemperatuur moet 98 °C zijn. Neem de broden uit de oven, haal
ze uit de vormen en laat ze op een rooster afkoelen. Wikkel ze dan in een
theedoek en laat ze rusten tot de volgende ochtend.
Zuurdesembrood met zonnebloempitten en rozijnen |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten