De tweede keer is Oudejaarsdag dan bak ik geen oliebollen maar maak een pan snert, dat is zomaar traditie geworden..
Meestal is er nog wel een derde keer, dat is meestal in maart, als het nog zo venijnig koud kan zijn zoals nu,
Snertweer dus!
Ingredienten:
500 gram spliterwten
Ca. 500 gram vlees
(krabbetjes, speklap, knieschijf, hamlap)
1 laurierblaadje
Zout, versgemalen peper
3 aardappelen (afkokers)
2 flinke preien
1 winterwortel
1 kleine selderijknol
Ca. 6 takjes bladselderij
1 rookworst
Bereidingswijze:
Breng 2 liter water met de
spliterwten, het vlees, het laurierblaadje en ½ eetl. zout in een grote
pan aan de kook. Schep met een schuimspaan het bovendrijvende schuim eraf. Leg het deksel op de pan en
laat de soep ca. 45 minuten zachtjes koken. Voeg als de soep te dik wordt nog
250-500 ml water toe. Maak intussen de groenten schoon: snijd de geschilde
aardappelen in stukken, de preien in ringen, de wortel en de knolselderij in blokjes. Hak
de bladselderij fijn.
Schep het vlees met een schuimspaan uit de soep en laat
het iets afkoelen. Verwijder het bot en snijd het vlees in stukjes. Roer de
aardappel, prei, knolselderij, wortel en bladselderij door de soep. Voeg het vlees weer
toe en breng de soep op smaak met zout en peper. Kook de soep met het deksel op de pan op een laag vuur tot de groenten gaar
zijn (ca. 45 minuten)
Verwijder het laurierblaadje. Roer de soep flink door, zodat een gebonden
geheel ontstaat. Breng de soep op smaak met zout en peper.
Snijd de rookworst in plakjes
en roer ze door de soep, laat het geheel nog even doorkoken.
Je kunt er roggebrood met katenspek en mosterd bij serveren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten