Het was
weer de hoogste tijd om wat te bakken met zuurdesem, ik bak er nog wel
regelmatig mee maar die broden staan al op de blog dus die hoeven niet meer.
Nu weer wat
nieuws: baguette, een soort van mini stokbroodje. Ik heb al eerder gewoon
stokbrood gebakken maar dat is al weer jaren terug en dat was nog voor het
zuurdesem tijdperk.
Het
kriebelde ook al een paar weken om baguettes te bakken omdat we daar we daar nu
een speciaal ‘bakblik’ voor hebben. Deze zat ook in ‘de blije doos’ die Judith
had samengesteld toen zij op vakantie in Frankrijk was. Zonder kun je natuurlijk ook baguettes en
stokbroodjes maken maar met deze vorm is het extra leuk!
Het zijn redelijke
baguettes geworden, het was wel een heel gemartel om ze te vormen en in het
bakblik te krijgen, het deeg was erg nat en slap, maar uiteindelijk lukte het
redelijk.
Het
resultaat viel niet tegen, ze rezen mooi en ook in de oven
hadden ze nog een kleine ovenrijs.
De smaak
was wel even wennen, echt zuurdesem (hoe kan het anders) maar toch wel lekker.
Zeker een
recept om nog een keer te maken.
4 baguettes
Dag 1, avond
100 g
roggezuurdesemstarter
200 g tarrwebloem
100 g roggerneel
350 ml lauw
water
Meng
starter, water, bloem en meel in een ruime kom. Dek af met huishoudfolie en
laat de kom op een warme plaats (zo rond de 22-24 °C) een nacht staan.
Dag 2, ochtend
Het
zuurdesem van gister
3oo ml water
700 g sterke tarwebloem
20 g zout
Bereidingswijze:
Meng alle
ingrediënten, behalve het zout, in een kom en kneed het deeg 8 minuten in de
keukenmachine (5 minuten op lage en 3 minuten op iets hogere snelheid). Voeg
dan het zout toe en kneed nog eens 2 minuten.
Vet een
kunststof bak in met een neutrale olie (koolzaadolie of zonnebloemolie), doe het deeg in de bak en leg het deksel
erop. Het is handig om met een streepje aan te geven tot waar het deeg moet
komen, zodat je goed in de gaten kunt houden hoe het rijst. Laat het deeg in 3
tot 5 uur tot dubbele grootte rijzen. Vouw het deeg twee of drie keer terwijl
het in de bak rijst. De eerste keer na 1 uur, daarna om het halfuur. Vouw met
natte handen het deeg van links naar binnen, van rechts naar binnen, en van
onder en boven naar het midden. Hoe je het deeg precies vouwt, maakt eigenlijk
niet zo veel uit, als je maar voelt dat het deeg soepel wordt.
Haal het
deeg uit de bak, leg het op een met bloem bestoven werkvlak en verdeel het in 4
stukken. Vormde stukken deeg tot bollen, laat ze 20 minuten rusten en rol er
dan baguettes van. Laat de broden 1-2 uur rijzen tot het deeg niet meteen
terugveert als je erop drukt.
Verwarmde
oven ruim op tijd voor op 275 °C. Plaats een bakplaat of ovensteen in het
midden van de oven en schuif een stevige plaat op de onderste richel.
Zet de
baguettes na het rijzen in de oven, en leg een paar ijsblokjes op de onderste
plaat. Lucht na 10 minuten de oven door de ovendeur even te openen en te
sluiten, zodat de stoom kan ontsnappen. Herhaal dit enkele keren tijdens het
bakken. Haal de broden na ongeveer 15-20 minuten uit de oven als ze mooi bruin van
kleur zijn.
Wat heerlijk!
BeantwoordenVerwijderen