Een
broodsalade, ook wel fattoush genoemd, maar dan met extra toevoeging de quinoa.
In diverse kookboeken staat een recept voor fattoush. Ze zijn in grote lijnen wel
hetzelfde maar de quinoa is een idee van Ottolenghi en dat maakt hem toch weer
net even anders.
Er wordt
zuurdesembrood voor gebruikt, we hadden nog
eigen gebakken zuurdesem baguette in de vriezer die kon ik er mooi voor
gebruiken.
Het recept
is met 40 gram quinoa maar ik heb 100 gram gebruikt, we vinden het lekker (en het is heel erg gezond) dus mag er wel wat meer in.
De tomaten
zijn nog niet uit eigen kas, de eerste beginnen nu een beetje te kleuren dus
dat zal niet zo lang meer duren. De komkommer is wel uit de kas, regelmatig
kunnen we er eentje plukken, heerlijk!
De salade
is niet moeilijk om te maken en er gaan ook geen bijzondere ingrediënten in dus
ideaal voor een zomeravond buiten op het terras.
Ingredienten voor 4 personen:
40 g quinoa (ik heb 100 gram gebruikt)
4 sneden
zuurdesembrood (in totaal 300 g)
¾ dl olijfolie, plus extra om het brood te
bestrijken
4 rijpe
middelgrote tomaten (in totaal 400 g)
3
minikomkommers (in totaal 250 g), ongeschild
½ kleine rode ui, in flinterdunne ringen
4 eetl.
fijngesneden koriander
1½ eetl.
fijngesneden munt
2 eetl. fijngesneden
peterselie
1 eetl.
citroensap
¾ eetl. rodewijnazijn
2 kleine
tenen knoflook, fijngehakt
zout en
zwarte peper
Bereidingswijze:
Verhit de
oven tot 180 °C. Doe de quinoa in een
pan met kokend water en kook het graan in 9 minuten gaar. Giet het af in een
fijne zeef, spoel het onder koud water en laat het uitlekken.
Bestrijk
het brood met wat olijfolie en strooi er wat zout over. Leg ze op een bakplaat
en zet ze ongeveer 10 minuten in de oven; keer ze halverwege de tijd om. Het brood moet nu goed
droog en knapperig zijn. Neem het uit de oven, laat het afkoelen en breek het in
ongelijke stukken.
Snijd de
tomaten in blokjes van grofweg 2 cm en doe ze in een mengkom. Snijd de
komkommers in stukjes van hetzelfde formaat en doe ze bij de tomaten. Voeg de
overige ingrediënten toe met de quinoa en croutons en meng alles losjes door
elkaar. Proef en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
Je kunt de
salade een korte tijd laten staan, dan wordt het brood wat zachter, ook weer
niet te lang want dan wordt het sompig.
Hoi Melaatje, leuk dat je een reactie achter laat, ik heb ook even bij jou gekeken, ziet er ook goed uit!
BeantwoordenVerwijderen