Als je een
moestuin hebt dan heb je ook sla……..
We hebben
diverse soorten, uiteraard de ‘gewone’ kropsla, gemengde bladsalade, pluksla,
wilde rucola, gewone rucola en Romeinse minisla ook wel Romano of Little Gem
genoemd.
Pluk -snijsla
en rucola zaai ik direct op regel, kropsla en Little Gem zaai ik voor in een
tray en dan vier stuks per soort. Niet
heel veel dus, we zitten dus nooit met tien kroppen sla die op moeten.
We lusten
het graag, lekker met gebakken aardappeltjes of gewoon een groot bord vol met
tomaat, bosui, geitenkaas, avocado en een lekker stuk eigen gebakken brood,
heerlijk.
Vandaag
hadden we twee kropjes Little Gem uit de tuin, die kun je ook goed warm
bereiden. Ik had een recept gezien in ‘Vers uit de tuin’ van Sarah Raven, een
geweldig mooi boek met heerlijke recepten met alles wat er in de moestuin kan
groeien.
Een super
simpel gerecht maar we vonden het heerlijk, komt ook wel door de pancetta, dat
geeft natuurlijk een heerlijke smaak.
Als er
straks weer kropjes Little Gem klaar zijn komt dit zeker nog een keer op tafel,
en dan misschien een keer zonder spek proberen.
We hadden er
basmatirijst bij en hebben het met zijn tweeën opgegeten….
Ingrediënten voor 4-6 personen
Beetje fijne
kristalsuiker
Zout en
zwarte peper
1 teen
knoflook
500 g verse doperwten (ik had ze uit de vriezer, 200 gram)
6 dunne plakjes
bacon of ham, ik had pancetta
2 kropjes Little Gem
Bosje
bladpeterselie, fijngesneden
Bereidingswijze:
Breng 500 ml
water met 20 gram boter een beetje suiker en wat zout en peper aan de kook. Blancheer de doperwten
hierin 3-5 minuten, afhankelijk van hun formaat. Giet ze af en spoel ze koud
onder de kraan.
Ik heb de
bevroren erwtjes gewoon tegelijk met de sla en de pancetta bij de knoflook
gedaan, ging prima.
Verhit de
rest van de boter in een hapjespan. Bak hierin de knoflook op laag vuur zonder
hem te laten kleuren. Voeg de bacon, ham of pancetta, sla en doperwten toe en
bak het geheel 2 minuten.
Strooi er
wat zout en versgemalen peper over en bestrooi met fijngesneden bladpeterselie.
Je kunt nog
wat boter toevoegen maar ik heb dat niet gedaan, ik heb een scheutje water
toegevoegd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten