Het is
tuinbonentijd dus opzoek naar recepten met tuinbonen kwam ik dit recept tegen
in ‘Plenty’.
Het sprak
me meteen aan, quinoa vinden we heerlijk net als avocado, radijs en uiteraard
tuinbonen, dus dit moest wel lekker zijn.
Ik heb er
de grote tuinbonen voor gebruikt, dit kan prima omdat ze dubbel gedopt worden.
Dubbel doppen houd in dat je ze na het koken nog en keer dopt, je haalt dan het
grijze vliesje eraf en houd de helder groene boontjes over.
Wij hadden
er crostini’s bij van zelfgebakken brood met hazelnoten, belegd met
tuinbonenpuree en geitenkaas. Een heerlijke zomerse lunch buiten op het terras
in goed gezelschap, wat wil een mens nog meer!
Voor 6 personen (of zoals bij ons voor 4)
200 g
quinoa
500 g gedopte
tuinbonen (vers of diepvries)
2
middelgrote citroenen
2 kleine
rijpe avocado's
2 tenen
knoflook, fijngehakt
200 g radijs,
overlangs doormidden gesneden
50 g paarse
radijscress (of kleine paarse basilicumbiaadjes)
1 eetl.
gemalen komijnzaad
3/4 dl olijfolie
1/4 theel.
gedroogde chilivlokken
zout en
zwarte peper
Bereidingswijze:
Doe de
quinoa in een pan met royaal water, breng het aan de kook en laat de quinoa 9
minuten zachtjes koken. Giet de quinoa af in een fijne zeef, spoel het onder de
koude kraan en laat het drogen.
Doe de
tuinbonen in een pan met kokend water, breng weer aan de kook en giet de bonen
direct af in een vergiet (ik heb ze een minuutje laten koken). Spoel ze af
onder de koude kraan en laat ze uitlekken. Druk met je vingers de tuinbonen uit
het vliesje en gooi deze weg.
Snijd met
een scherp mes aan beide kanten een kapje van de citroenen. Zet ze op een
snijplank en snijd met een scherp mes de gele schil en het witte vlies eraf;
volg hierbij de natuurlijke bolling. Houd de citroenen boven een grote mengkom
en snijd de parten vruchtvlees tussen de vliezen uit. Knijp de vliezen boven de
schaal met de partjes vruchtvlees uit.
Schil de
avocado's, snijd ze doormidden en verwijder de pit. Snijd de helften in dunne
plakken doe ze in de kom met citroensap en partjes. Doe de droge quinoa erbij
en voeg de tuinbonen, knoflook, radijs, de helft van de cress, de komijn,
olijfolie en chilivlokken toe met wat zout en peper. Schep alles heel luchtig
door elkaar en zorg ervoor dat de plakjes avocado heel blijven. Proef en doe er
naar smaak nog wat zout en peper bij. Serveer de salade op een schaal en
garneer met de rest van de cress.
Een
heerlijke eenvoudige salade!
Heerlijk al die recepten van Ottolenghi! Ik ben ook fan. Deze staat ook nog op mijn lijstje, ik heb al zoveel gemaakt, maar wil alles wel maken. Het zijn de kookboeken waar ik het meest uit kook.
BeantwoordenVerwijderenDat idee had ik al dat je ook fan bent ;-) Het lijkt soms wel of we gesponsord worden door Ottolenghi zo vaak komen er gerechten van hem voorbij. En ik ben bang dat dat nog wel erger wordt, ik heb namelijk sinds kort ook 'Jeruzalem' en ook daar staan weer de heerlijkste dingen in. Nu liggen er dus drie favorieten op de keukentafel....
VerwijderenDeze salade is zeker de moeite waard om uit te proberen.